С внушителен спектакъл-възстановка по сюжети от древния тракийски епос Фестивал Тракийски Мистерии закрива сезон 2023 на сцената на Античния театър в Пловдив.

Разнообразието от съпътстващи фестивални формати – изложба с дигитално изкуство, лекции на тема „Древната тракийска култура и език“, фестивално шествие, ателиета и работилници – правят възможно завръщането и потапянето в сакралните концепциите и обичаи от света на древните траки. Знаковите за културната ни историческа памет места – Античен Римски Стадион и Античния театър, ще се изпълнят с живот.

Кулминацията на фестивалния ден в Стария Пловдив е вечерният интерактивен спектакъл: „Тракийската Мистерийна Драма“. Това е уникална новаторска продукция без аналог – симбиоза на автентична музика, хореография и слово, вдъхновена от множеството научни открития и артефакти, свързани с древната тракийска цивилизация по нашите земи.

Първите два дни на Фестивал Тракийски Мистерии 2023 се проведоха при огромен интерес и посещаемост в Стария Несебър на територията на Старата Митрополия „Света София“ и Амфитеатъра.

  • На 30.09.2023, 21:00 ч. | Античния театър Пловдив | Интерактивен спектакъл: „Тракийска Мистерийна Драма“.
  • На 30.09.2023, 14:30 ч. | Античния театър Пловдив | Изложба „Тракийски Мистерии“ – обновена колекция от внушителни платна с дигитално изкуство, провокиращи с дълбоката си орфическа символика
  • На 30.09.2023, 16:00 ч. | Античен Римски Стадион, Пловдив | Лекции на тема „Древната тракийска култура, език и цивилизация и приложението на културното наследство на траките в нашето съвремие“. Лектори ще са представители на Института по Т-наука, Фондация Родов Завет и Сдружение Академия Орфика.
  • На 30.09.2023, 17:30 ч. | от Античен Римски Стадион до Античния театър Пловдив | Фестивално шествие
  • На 30.09.2023, 18:00 ч. | Античния театър Пловдив | Тракийски ателиета – уникалните по рода си ателиета и уъркшопи за тракийския бит и култура запознават участниците с разбирането на траките за техния бит и обичаи, съпътстващи процесиите във всеки етап от свещения празничен цикъл:
  1. Мистерията на българския обреден хляб – участниците в тази работилница ще се докоснат до тайнството и дълбоките „послания“, закодирани от предците ни траките в приготвянето на хляба. Традиция, която живее и днес и е просъществувала през вековете във фолклора и домашната среда на българските благословени родове.
  2. Мистерията на Тракийската одежда – участниците в тази работилница ще имат възможността „да се пременят в дрехите“ на древните траки, чрез подготвени реплики на облекла, като тези от изображения върху автентични артефакти.
  3. Мистерията на оброчните глинени плочки – участниците в тази работилница ще се запознаят с разчитането на сакрални послания на свещената тракийска писменост и ще могат да поръчат изписване на лична оброчна плочка с орфически призователни формули.

Вълнуващото пътешествие в златната епоха на древната тракийска цивилизация, процъфтявала по нашите земи, продължава.

Актуална информация за фестивала можете да намерите на:


Организатор на фестивала е Сдружение „Академия Орфика“

https://www.academiaorphica.org.

Билети на касите на Ивентим, Grabo.bg и на място от Академия Орфика.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…