С откриване на изложбата „Топография: От ателието до музея“, посветена на 120-годишнината от рождението на художника Златю Бояджиев, на пл. „Римски стадион“ и с концерт на „Мишо Йосифов бенд“ на Античния театър беше поставено началото на ежегодните „Празници на Стария град“.

 

Директорът на Общински институт „Старинен Пловдив“ д-р Елена Кантарева-Дечева и кметът на район „Централен“ Георги Стаменов откриха Празниците с приветствие към пловдивската общественост и гостите на града от сцената на Античния театър.

 

Д-р Елена Кантарева-Дечева припомни, че началото на събитието е поставено през 80-те години на миналия век и вече има над 40-годишна история. Празниците започват по инициатива на екипа на Старинен Пловдив като еднодневно колоритно събитие, за да се превърнат днес в няколкоседмичен културен фестивал с богата и разнообразна програма. Те популяризират Стария град като място, наситено с автентично културно-историческо наследство, с живот, с престижни артистични форуми и с присъствието на много творци.

 

Старият град е мястото, където материалното и нематериалното културно наследство се срещат и живеят заедно, каза още директорът на ОИ „Старинен Пловдив“.

 

Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов сподели, че като един от най-старите градове в Европа Пловдив винаги е покорявал с уникалната си атмосфера и неповторимо очарование, а Празниците на Стария град са традиция, която съхранява духа на Пловдив. Те са различен и автентичен поглед към пловдивската култура, история и наследство, смята Георги Стаменов.

 

В центъра на събитията тази година е популяризирането на движимото и недвижимо историческо наследство на Старинен Пловдив, както и отбелязването на 120-годишнината от рождението на художника Златю Бояджиев.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…