Изключителни музиканти - майстори на камерното музициране ще излязат тази вечер от 18,30 часа на сцената на Малката базилика в Пловдив. Събитието е част от есенното издание на XIV международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща".

В концертната програма Масимо Мерчели - флейта, и пианистът Людмил Ангелов ще представят пред публиката красива класическа музика от Бах, Доницети, Нюман, Шопен, Пуленк и Пендерецки.

Людмил Ангелов е роден във Варна. Завършва Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. Носител е на награди от международните конкурси „Фр. Шопен” (Полша), Palm Beach (САЩ), Piano Masters (Монте Карло) и World Piano Masters Tour (Франция). Популярен на петте континента, Людмил Ангелов е изнасял рецитали, камерни концерти и е бил солиcт на реномирани оркестри под палката на световноизвестни диригенти, като включително е свирил в прочутата Берлинска филхармония. Ангелов е признат като един от големите съвременни интерпретатори на Шопен. През сезон 1987/1988 той представя всички творби за соло пиано на композитора в цикъл от дванадесет рецитала, за което получава отличието „Млад музикант на годината“ в България. Негов диск с творби от Шопен е удостоен от Националния Шопенов институт във Варшава с “Grand Prix du Disque Chopin”. През 2011 година той учредява Фондация „Пиано Екстраваганца“, която става организатор и продуцент на ежегоден международен музикален фестивал „Пиано Екстраваганца“. Фестивалът е посветен на рядко изпълнявани произведения от клавирния репертоар.

Масимо Мерчели категорично е сред най-известните и утвърдени флейтисти в света. Италианецът в началото, когато хваща флейтата, е бил самоук, а след това става ученик на едни от най-знаменитите флейтисти - Максанс Лариу и Андре Жоне. На деветнадесет години Мерчели става първа флейта в Teatro La Fenice във Венеция, печели „Premio Francesco Cilea“, „Concorso Internazionale Giornate Musicali“ и две издания на „Concorso Internazionale di Stresa“. Талантът на Мерчели винаги успява да изкуши световната публика и той редовно свири в препълнени зали от калибъра на Carnegie Hall в Ню Йорк, Herculessaal и Gasteig в Мюнхен, NCPA в Пекин, Teatro Colon в Буенос Айрес, Concertgebouw в Амстердам, Teatro alla Scala, Auditorium RAI в Торино, Victoria Hall в Женева и още много други.

Билети ще откриете на касите на Ивентим и на място преди събитието.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…