Седмицата на традиционните занаяти предлага демонстрации, работилници за малки и големи, беседи и базар – ГАЛЕРИЯ

С пресъздаване на традиционния за Еньовден ритуал – Еньова буля, талантливите деца от Фолклорния танцов ансамбъл „Иглика“ към Център за подкрепа за личностно развитие на Общинския детски комплекс дадоха началото на 16-ата Седмицата на традиционните занаяти, която се провежда в двора на Регионален Етнографски музей  в Стария град на Пловдив.

Репортер на Под тепето ви направи съпричастни на откриването с видео на живо в страницата на медията в социалната мрежа Facebook.

Пред десетките пловдивчани и гости на града, изпълнили двора на Куюмджиевата къща, за празника Еньовден, направата на венци и напяването на китки с Еньовата буля, както и за майсторите – участници в изложението разказа Грозделина Георгиева, която е уредник в РЕМ – Пловдив от 2007 г., завеждащ фонд „Занаяти“.

След нея по традиция най-възрастният майстор от Задругата – ножарят уста Кирил Коликов гръмна със старинен пищов и благодари на присъстващите пазители на традициите живи.

Тази година акцентът в Седмицата е поставен върху древния и красив занаят плъстене. Всеки ден посетителите ще имат възможност да се запознаят с различни майстори-плъстари, които ще демонстрират своите умения, ще обучават малки и големи, и ще предлагат своите ръчно изработени изделия.

 „Благодаря ви, че създадохме заедно традиция и всяка година от Еньовден до Петровден – в слънце и горещина, в дъжд и градушка, ние пак сме тук, от 2007 година до днес. Видно е, че вече няма място в двора за всички желаещи да участват, но както казват „сърце да е широко“, каза домакинът доц. д-р Ангел Янков, който благодари специално на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа – София, под егидата на ЮНЕСКО за подкрепата и партньорството в организирането на Седмицата, както и на редица други инициативи на музея.

Доц. Янков покани присъстващите и на откриването тази вечер в 18 часа на националната изложба „Българските плъсти – послание от древността“, включваща плъстени килими от цялата българска територия с участието на шест музейни институции. Тя има за цел да покаже богатството и разнообразието на традиционните плъстени изделия, както и тяхното значение в българската култура и история.

„За нас е чест да сме партньори и бих искала да отбележа, че без работата на хора като Ангел Янков, Грозделина, целия екип на РЕМ – Пловдив, нашата мисия би била изпразнена от съдържание. Благодаря ви! Специално благодаря на Ангел Янков за това, че в разломните времена на обществена, социална и обществена криза той успява да събира различните културни институции и хора, да ги обединява, да разширява полето на дейност, да прави връзката между стари и млади. Успява да използва културата като притегателен център за диалог и хармония“, каза д-р Ирена Тодорова.

„Благодаря на Ангел Янков и Гроздалина Георгиева, че ни направиха част от този празник. В едни разломни времена, директорът на Етнографския музей в Пловдив успява да събере различни майстори, представители на различни институции, да привлече младите. И всичко това със средствата на културата, диалога, хармонията“, каза изпълнителният директор на Регионалния център на ЮНЕСКО д-р Ирена Тодорова.

Седмицата на занаятите продължава до неделя с богата съпътстваща програма.

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…