В третия ден на традиционната седмица на занаятите в Регионален етнографски музей - Пловдив ви очакват над 10 майстори от близо и далеч, които представят своя занаят.

В 11 часа започва демонстрация на плъстене. Работилницата е с майстор Мариета Недкова.

Мариета Недкова е от гр. София, родена в семейството на занаятчии, бащата е майстор в занаят художествена обработка на кожа и плъсти, а майката – в занаят ръчно плетиво. Притежава майсторско свидетелство за народните художествени занаяти: художествена обработка на кожа и художествени тъкани. Практикува двата занаята равностойно, като създава собствени модели на изделия от нетъкан текстил – плъсти и кожени предмети за ежедневния бит, етнографски копия и възстановки на старинни изделия и инвентар за филмови продукции /“Време разделно“ и копродукциите „Папеса Йоана“ и „Ао – последният неандерталец“/.

Тя е дългогодишен участник в Седмицата на занаятите.

Наред с авторската работа, активно съдейства за популяризиране на българските занаятчийски традиции, като ръководи майсторски класове, обучителни курсове към музейни образователни центрове, творчески работилници, детски художествени ателиета. Има обучени и самостоятелно практикуващи занаятите ученици.

Успоредно с демонстрацията от 11,30 часа е предвидена музикална програма с деца от ансамбъл "Марица" към СУ "Св. св. Кирил и Методий". Насладете се на талантливите изпълнители и красивата българска музика.

Не пропускайте тези интересни събития!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…