Операта „Кармен“ от Бизе се завръща на Античния театър с премиерна международна продукция на режисьора Урсула Хорнер в програмата на фестивала OPERA OPEN на 6 юли от 21 часа.  В централните роли са поканени огненото сръбско мецосопрано Любица Вранеш, португалският тенор с успешна кариера на европейската сцена Карлос Кардосо и полският бас Даниел Мирослав с участия в престижните оперни фестивали във Флоренция и Глайндбърн, Англия. Достойно им партнират солистите на Опера Пловдив Евгения Ралчева, Евгений Арабаджиев, Николай Бачев, Мария Анастасова, Вивиен Георгиев, Момчил Караиванов и Марк Фаулър със хор, балет и оркестър на Опера Пловдив.

 

 

Режисьорът работи с екипа, с който успешно постави и „Тоска“ на Античния театър: сценограф – Мария Ветероска, художник костюми Мария Пупучевска и художник осветление – Васко Лисичов. Спектакълът е представен закрита сцена, а сега се разгръща в цялостен мащаб на Античния театър. Акцент в декора е 10-метров паднал рог на бик – символ на страст, възхита, любов и смърт. „Кармен въплъщава всички клишета, свързани с ромските жени. Тя е дива и безстрашна, неконформистична, постоянно в конфликт със закона и живее изключително в настоящето. Но нейното име предполага, че над нея тегне и тежка сянка. Освен латинското значение на "carmen" (поезия, песен, магическа формула), думата "карма" също е скрита в него. Произхождаща от древния индийски език санскрит, тя означава "дело" или "ефект". Всяко физическо или умствено действие води до последстие,“ коментира Хорнер.

 

Спектакълът е под диригентската палка на маестро Боян Суджич, , който повече от десетилетие е музикален директор на Музикалния продуцентски отдел на Радио и телевизия Сърбия (RTS) и главен диригент на двата му известни ансамбъла – Симфоничния оркестър на RTS и Хора на RTS.

 

 

Билети за „Кармен“ се продават на касата на Операта, на лятната каса Оpera Open на Главната улица, в билетните каси на Ивентим, онлайн на eventim.bg и grabo.bg.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…