ЮБИЛЕЙНА ПРОГРАМА ЗА ДЕСЕТОТО ИЗДАНИЕ НА НОЩ ПЛОВДИВ 2014

12 и 13 септември 2014 (петък и събота)
От 19:00 до след полунощ

Куратори: Авторски колектив за фондация “Изкуство – Дела и Документи”

«Защо не трае тая нощ да стане двойна нощ…»
Сафо
 
В рамките на десетата „Нощ на музеите и галериите – Пловдив“ фондация „Отворени изкуства“ инициира организирането на специална юбилейна програма. Тъмната страна на нощта се разполага по маршрут от Алтернативната карта на Пловдив, като кураторската концепция е дело на фондация „Изкуство – Дела и Документи“. Събитието събира в един проект международно известни художници, майстори на занаятите, музиканти и публика за изобретателно, непредубедено, безстрашно и неуморно търсене на тъмната страна – на нощта, Нощта, изкуството и града.

Избраните произведения предлагат преживяване отвъд впечатляващато, зрелищното или лесно обяснимото. Те предизвикват публиката да преосмисли ролята си на зрител и очакванията си за изкуството.

Тъмната срана на нощта е път – през Пловдив, през преживяването на творбите, през устойчивостта на зрителя да се фокусира точно в полунощ. Поетично-мистично-социално-исторически маршрут, който изисква нито повече, нито по-малко от всички ресурси на душата.
Куратори: Творчески колектив Фондация „Изкуство – Дела и Документи“

Тъмната страна на Нощта се обръща към неизвестностите, към залога, че в тъмното има черна котка, към сенките, които се сливат в тъмнината и комуникацията с нощните сили. Изкуството тук е същинският медиум, без да разказва, без да обяснява себе си и да анализира. Произведенията търсят смисъл извън рационалното, политически коректното, актуалното и обяснимотото. Поредицата събития са път – през Пловдив, през произведенията, през устойчивостта на зрителя да се фокусира точно в полунощ. Поетично-мистично-социално-исторически маршрут, който изисква нито повече, нито по-малко от всички ресурси на душата.

В Тъмната страна на Нощта се осъществява мистичният съюз между изкуството и всяка друга мания, слабост, ексцентричност, която мами, съблазнява и дразни човека. Тъмната страна е не само алтернатива на Нощта, но и на града. Маршрутът й чертае друга картография, извън обичайната Нощна ос на движение. Тъмната страна е начин на самопознание, спускане в низините, отклоняване от пътя за превъзмогване на телесното и трайното. Тъмната страна е вид просветление за смисъла на Нощта, в която изкуството е най-близо до хората.

Разположен в шест локации от Алтернативната карта на Пловдив, проектът е потопен в сянката на подсъзнателното, където действат не указания, карти и стрелки, а само интуицията и инстинктът за изкуство.

Фондация „Изкуство – Дела и документи” е основана през 2008 г. като първото и единствено до момента професионално обединение на куратори в България. Дейността й е свързана с представяне и популяризиране на съвременното изкуство. В портфолиото на фондацията попадат самостоятелни проекти, реализирани в последните години от нейните основатели, и съвместни проекти, между които „След 15 минути всички ще сме в бъдещето“ – Седмица на съвременното изкуство, Пловдив, „По следите на загубеното време“, „Изкушението чалга“ и др. Сред проектите, реализирани от фондацията, е и онлайн изданието за култура и критика „Блистер“.


С участието на:
Пиер Бисмут с Пистамашина
Лъчезар Бояджиев
Рада Букова
Иржи Франта и Давид Бьом
Лорънс Вийнър
Десислава Димова
Норман Лето
Регионална задруга на Майсторите (Георги Томов, Иван Ангелов,Жени Микова-Паунова, Симеон Паунов, Мария Митева)
Мишел Найсмит
Карл Палм
Камен Стоянов
Стелян Стелянов
Крейг Хевънс


Локации:
Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев“, ул. Гладстон 70
Тютюнев склад, ул. Екзарх Йосиф
Кино Космос, ул. Гладстон
Квартал Капана, Площад Марукян, Кв.Капана; ул. Георги Бенковски и ул. йоаким Груев
Улица Отец Паисий
Евангелска съборна църква, ул. Лейди Странгфорд 21


Програма и творби:
www.night.bg/bg/anniversary-program

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…