Изложбата включва сватбени обредни реквизити и костюми на българи, турци, арменци, евреи и роми, разкрива традициите и обичаите на отделните общности. От векове българи, турци, евреи, арменци, татари и роми живеят в Шумен задружно, мирно, тихо и толерантно. От векове те си спазват своите характерни обичаи и традиции, но и празнуват заедно празниците.
Самото заглавие на изложбата: „...а да са сватиме, а да са сродиме...”, е малко двузначно. Изразът е от българска народна песен, свързана със сватбите в България и подсказва, че няма разлика в това, кой с кого ще се сродява – дали българи с турци, арменци с евреи или евреи с турци. Такива смесени бракове е имало, има и в момента, ще има и в бъдеще. Самата изложба разкрива чрез специални табла, отделни моменти от сватбената обредност при различните етнически групи. Описано е най-характерното, малко по-различното и общото, което е свързано със сватбените обреди на етносите.
Изпълнена с множество развлекателни елементи, сватбената обредност при всички етнически общности цели да осигури на младите дълъг и щастлив семеен живот. Затова при евреите свекървата ги посреща с огледало да запомнят завинаги този ден, когато младите са най-щастливи и усмихнати, а в българската къща са посрещнати с пита с малко сол и много мед, за да е такъв и животът им. Интерес предизвикват и българските восъчни сватбени венчета от началото на ХХ в., арменските дарове и сватбени подаръци, еврейските брачни договори (кетуби), турските дарове, къносването при турците и ромите-мюсюлмани. Заедно с това са експонирани и различни сватбени костюми и други ценни артефакти от различните общности.
На 13 ноември от 18:00 ч. ще представим изложбата в Регионален етнографски музей – Пловдив, в града, който заслужено ще стане европейска столица на културата, спечелил това звание с мотото: „Заедно”.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…