На 9 юни от 18 часа в галерия „Капана“ ще се открие голяма изложба живопис и графика от знаковия за Бургас и българското изкуство творец – Георги Баев - Джурлата.

Той е роден е през 1924 г. в Бургас. Завършва Националната художествена академия (1949 г.), специалност „Живопис“, при професорите Илия Петров и Дечко Узунов.

В изложбата „Георги Баев (1924 – 2007). Живопис. Графика“ са включени произведения от различни периоди на неговото творчество – от най-ранните му графики от 50-те („Момче“ 1957, „Рисунка“ 1957, „Лодки“), през 60-те, когато Баев категорично избира живописта за свое творческо верую („Утро“ 1962, „Алея“, „Лодки“ 1963) до живописни платна и графични работи от 80-те години.

В края на 60-те и началото на 70-те Георги Баев се отдалечава от пряко копиране на натурата, ориентира се към абстрактния лиризъм и условността на пейзажния фрагмент („Бряг“ 1974, „Пейзаж в синьо“ 1975, „Плаж“ 1979).

Към най-зрелия му период спадат 70-те и 80-те години на ХХ век, време на динамична творческа активност, в което морето става основна тема в творчеството му. Морският пейзаж на Баев изпъква сред множеството традиционни интерпретации на темата от други български маринисти с неочаквано ярък и наситен колорит, с обобщени и изчистени форми. Платната му създават усещане за статичната красота на морето, за близостта на така мечтания хоризонт.

Изпепеляващата страст, с която Баев работи, идва от огнената мощ: през 1983 г. е подпалено ателието му, унищожени са стотици творби. Обгорелите платна, оцелели след пожара, напомнят, че смелостта във всяко време е изпитание. В пряк отзвук на действителността постепенно творбите на Баев стават драматични, появява се фигурата, тревогата за човека. Цветовете са плътни и наситени, носят силно психологическото звучене. Той вече не рисува лодки и море, небе…, защото с тях е казал това, което е необходимо, Баев е променен: „Този пожар ме разтърси така, че след това направих най-хубавата си изложба и то само за седем месеца…Когато съм разгневен и отчаян, най-много работя“. Тази изложба е поводът през 1986 г. художникът да стане носител на Хердеровата награда на Виенската академия за изкуство. Представен е в 34-томния речник за изкуство на лондонското издателство „Макмилън“.

Достигнал до мъдростта на остаряването, той се примирява със себе си и със света и се връща към оптимизма и светлината в по-ранното си творчество, но вече с обогатено от живота светоусещане.

Георги Баев е депутат в VII Велико народно събрание (1990 – 1991 г.). Умира на 18 февруари 2007 г. в Бургас.

В експозицията в галерия „Капана“ на Градска художествена галерия – Пловдив са експонирани картини от цикъла „Спомен“ и серията „Бариери“, включени са творби от фонда на Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски“, от колекцията на семейството на художника и от Община Бургас.

Гости на откриването на 9 юни ще бъдат Диана Саватева - заместник-кмет по култура, туризъм и спорт на Община Бургас, синът на художника – Иво Баев, както и Людмила Кутиева - ръководител на Културен център „Морско Казино“ и Галерия „Георги Баев“ в морския град.

Изложбата ще може да се разгледа до 29 юни.

По същото време в Бургас гостуват две изложби от Пловдив - „Гравюри от ателиетата на Лувъра – XVIII – XX век“ с творби от фонда на Градска художествена галерия-Пловдив и изложбата„130 години от първото българско земеделско-промишлено изложение” на Регионален исторически музей – Пловдив, отново в изпълнение на Споразумението за сътрудничество между двете общини.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…