„Приказки без спомен“ е озаглавил изложбата си художникът Христо Бозуков, която се открива на втори февруари от 18.00ч. в хотел Belle  Ville, Старинен Пловдив, ул. „П. Р. Славейков“ 24-26. В изложбата влизат 14 картини живопис и две рисунки върху витраж.

„Приказки без спомен“ са най-новите творби на художника и отразяват динамиката на креативния му ритъм.  „Това са приказки за света, виждан и през моите очи и нарисуван и без да имам и спомен за чутите приказки през една интересна зима“ - интерпретира авторът на изложбата.

В нея той не разказва, а показва, макар че в платната му „говорът“ на изображенията е ясен, колориран и въздейства в рецепцията на зрителя. Еротиката присъства силно в изкуството – „или го можеш, или не“. А и провокацията е да бъде намерена от публиката. „В тази изложба няма голи тела, но не е изключено наблюдателното око да ги види“ - разкри художникът.

През 2014 Христо Бозуков реализира три самостоятелни и взе участие в четири колективни изложби.

Христо носи в себе си един своеобразен заряд на активен и постоянно търсещ предизвикателства човек. Тези картини са ярко доказателство за таланта му да усеща и разбира света. И независимо дали се отнася до сюжети или абстрактни произведения, всички те в еднаква степен предават закодирано съдържание, във вид на емоционален запис. Този начин на изразяване, като един от главните принципи на експресионизма, при Христо носи емоционалните реакции на изобразителното изкуство, посочва за пловдивчанина деканът на Факултета по изобразително изкуство във Великотърновския университет – доц. Борис Желев.

„Приказки без спомен“ се появява само четири месеца след самостоятелната изложба на Христо „Две по 20 състояния“. Младият художник е добавил нови елементи в рисувателната си техника, а архетипите на творбите му са кулминирали в произведения с подчертан авторов индивидуализъм.

Заповядайте да споделим в арткръг откриването на „Приказки без спомен”!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…