Първа самостоятелна изложба в любимия роден Пловдив подрежда в Галерия Arsenal of Art на ул. „Магура“ № 4, в Квартала на творческите индустрии младата художничка Симона Благоева.

 

Експозицията съдържа цикъл графика и маслени картини, озаглавена е (ЕДНО)ВРЕМЕННО и може да бъде видяна от 23.08 до 11.09.2024 г.

 

Откриването този четвъртък от 18 часа.

 

„В тази поредица от произведения на изкуството изследвам концепцията за внимателност и психическо изцеление в най-простата й форма: признаване на постоянния мисловен шум в ума и пълно пренасочване на вниманието към настоящия момент. Понякога самият акт на рисуване става медитативен, възпроизвеждайки фрагментирани пейзажи от паметта – спомен за момент, когато умът е бил почти напълно присъстващ и заземен.

 

Погледът на ума непрекъснато се връщаше към този конкретен момент: гледката на цветен пастелен залез над грациозните борови дървета в Parco Borghese в Рим. С течение на времето това специфично средиземноморско дърво, пино доместико, се превърна в главно действащо лице на тези медитации и символ на така нареченото състояние на потока и чувството за безопасност и мир.

 

Въпреки това, много пъти умът се лута и е отвлечен от минали преживявания или страх от бъдещето. В тези състояния собственото ми тяло служи като котва към настоящия момент, към настоящата реалност извън него. То се появява в много картини фрагментирано и изкривено, опитвайки се да се освободи от стари навици и мисловни процеси, които вече не му служат. Той е подкрепен от важен мотив: шахматната дъска, като напомняне да продължите да се движите, независимо какво.

 

Четвъртият важен символ в тази серия е мидата, метафора за самото пространство на ума. Точно както боровете излизат от морски черупки в някои от моите рисунки, ние също можем да се освободим от нашите и да се трансформираме – малко напомняне, че растежът често идва от най-неочакваните места“, споделя художничката.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…