Изложбата „Сандро – Княз Александър фон Батенберг. Една европейска съдба“ ще бъде открита на 6 септември от 19:45 в Регионален исторически музей – Пловдив съвместно с фондация „Ценности”. Откриването е част от програмата за честването на 139-та годишнина от Съединението на България и Празник на град Пловдив.

 

Текстове с непознати детайли от живота на първия български владетел след Освобождението – Княз Александър фон Батенберг, както и негови непоказвани досега снимки, са събрани в 28 пана.

 

Изложбата е резултат от тригодишни издирвания по архиви и фамилни колекции на фондация “Хайлигенберг-Югенхайм”, която стопанисва фамилния замък на българския монарх, където е прекарал своето детство. Озаглавена е „Сандро – Княз Александър фон Батенберг. Една европейска съдба“, по детския прякор, с който са го наричали близките му. Тя е любезно предоставена от Фондация Хайлигенберг – Югенхайм, осъществена в България от Фондация „Ценности“ с председател Антонина Стоянова, съпруга на президента Петър Стоянов (1997-2002).

 

Автори на изложбата са д-р Зигрун Комати, Джони Гловър, Олаф Кюн, проф. Карл Фридрих Листнер, Ванеса Новак съвместно с Томас Брьонинг.

 

От Германия специално за откриването на изложбата пристигат д-р Йоахим Хорн, председател на фондация „Хайлигенберг Югенхайм“, д-р Зигрун Комати, председател на Германско-българското дружество за насърчаване на връзките и приятелството с България.

 

Изложбата проследява житейския път на Александър I, представя последователно историята на семейството му и връзките на рода с най-могъщите европейски династии на 19 в., детските години на Сандро в замъка Хайлингенберг, учението в Кралското кадетско училище в Дрезден, участието му като руски офицер в Руско-турската освободителна война. Особено внимание е отделено на периода 1879 – 1886, когато той е избран за първия владетел на Третата българска държава. Подчертана е неговата отдаденост на каузата на Княжество България, както и ролята му за изграждането на най-важните държавни институти в сферата на образованието, здравеопазването, военното дело, правосъдието. Изтъкнато е значението на акта на Съединението за бъдещето на българската държава и участието на Александър I в него, независимо от неблагоприятния политически развой в личен план. Показан е трудният му житейски път като граф фон Хартенау след абдикацията, любовната история със съпругата му – актрисата Йоанна Лойзингер, раждането на двете им деца Асен и Цветана. Отразени са подобаващо трагичната ранна кончина на Александър I Батенберг и пренасянето на тленните останки по негова воля в България, полагането им в построената за целта гробница в София.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…