Избраният за европейска столица на културата за 2019 Пловдив е третият град в страната след София и Варна, където ще гостува благотворителната изложба на снимки "Равни с мен". Тя показва фотоси, направени от почти незрящи млади хора и такива с увредено зрение. Именно заради това е уникална. Интересна е и поради факта, че никой нормалновиждащ човек, не може да си представи как един сляп, може да снима. Фотосите показват живота във всичките му многообразия - елементи от природата, детайли от бита, акценти върху нещата, които ни заобикалят и виждаме всеки ден, но никога не биха ни впечатлили. През фотообективите на слабовиждащите хора на показ застават места от различни държави, ситуации и хора. Изложбата е инициатива и идея на тийнейджърска майка, за чийто зрителен проблем и двете разбират преди година и оттогава животът им повече никога няма да бъде същият.


"Равни с мен" акцентира върху това, че хората с увредени очи имат само един физически дефект, който по никакъв начин не пречи те да работят наравно с "нормалните". Апелът, който те отправят, е към работодателите и към обществото. Авторите на снимки във фотоизложбата са хора, на които Сдружение "Приоритети" е помогнало много да се реализират в живота. Те имат работа и заслужено изкарват парите си, без да чакат подаяния и милост. Една част от тях са компютърни специалисти, кинезитерапевти, учители, пиар-и.


Идеята за равно приемане на хората със зрителни проблеми като потенциални наши колеги - служители, експерти, работници, е запалила доста хора. Това личи по страницита на инициативата в социалната мрежа, по броя на участващите със снимки както и на присъстващите по време на откриването й на 11 февруари в София. В деня на старта си, "Равни с мен" спечели над 1 000 лева, които ще подпомогнат развитието на каузата.


Изложбата тръгна на шествие из България и третата й спирка е Пловдив. За откриването й е избрана специална дата - 25 март - Благовещение. Открива се в 19.00 часа в офиса на “ИЗИПЕЙ” на бул. “Мария Луиза” №55. Изложбата ще е там в рамките на 15 дни, след което ще продължи пътешествието си в страната.


Цената на един фотос е 10 лева, но който иска да подпомогне незрящите хора и наемането им на работа, може да дари и повече.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…