Градска художествена галерия – Пловдив и семейството на Анна Гребенарова представят Ретроспективна изложба – керамика на Анна Гребенарова по повод на 80 години от рождението й. Официалното откриване е на 24 март 2015 г. от 18.30 ч. в Зала за временни изложби, ул. „Княз Александър I” № 15. Куратор на изложбата е Таня Арабаджиева – Санчез. Експозицията ще открият Светла Москова и Таня Арабаджиева – Санчез. 

* * *

Анна Алекова Гребенарова е българска керамичка. Работи в областта на декоративно-монументалната керамика. 

Родена е през 1935 г. в семейството на д-р Алеко Гребенаров и Павлина Ангел Станкова в град Пловдив. През 1959 г. завършва специалност „Керамика“ в Художествената академия в класа на проф. Стоян Райнов. Две години по-късно се установява в родния Пловдив. Там работи и прави първата си самостоятелна изложба през 1967 година. Има самостоятелни изложби в Пловдив, София и Специя - Италия, участва в биенале по керамика във Фаенца съвместно с група на СБХ. Представена е в Енциклопедия на изобразителните изкуства в България, том 1, Издателство на БАН, София, 1980 г. Нейни творби се намират в Художествената галерия Пловдив, Национална художествена галерия - София ("Морско дъно",1967-68г, "Майка с дете", Фриз-"Летящи гълъби" и др.), частни колекции в България, Мексико, Италия.

 

Сред по-известните ѝ творби са декоративните пана „Керамика“ и „Морско дъно“ от 1966 година и една от стените на ресторанта в хотел „Марица“ в Пловдив, изпълнена в съчетание на техниката сграфито с керамични цветни елементи. Анна Гребенарова за първи път съчетава тези две техники, с което създава едни завършени и абстрактни образи. През 1998 година интервю с Анна Гребенарова е включено в сборника „Откровения в проза: петнайсет пловдивски художници за себе си и за своето изкуство“ от Стефан Станев.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…