На 27. март в галерия Аспект не просто ще се открие поредната изложба, а ще има празник: верен на традицията, Станимир Видев реди изложба на връх рождения си ден. Показвайки най-новите си платна, той прави двоен подарък – на себе си и на публиката, защото какво по-хубаво от това творецът да сподели празника си със своите почитатели и да им подари едно невероятно изживяване в галерията, а приятели и фенове да имат възможността лично да поздравят рожденика и да се насладят на прекрасните картини, подготвени специално за тази изложба. Освен приятели, почитатели и ценители, творецът е поканил и младия и талантлив художник Георги Щърбев, който също ще покаже свои живописни платна.

„Направих си подарък – споделя Станимир Видев, - при мен се получи традиция. Като се обърна назад в годините, доста изложби имам на 27 март. Ние художниците сме странни люде. Обикновено казват, че човек изпада в дупка преди рождения си ден. И аз всяка година си казвам, че ще гледам точно в този период, в тези „сатурнови дупки“, да не правя изложби, а да си почивам и да набирам сили, но… И както си му е редът, пак в най-трудното за овена време, аз стоя в ателието и завършвам картините си. Този път поканих с мен Жоро Щърбев. Един изключително талантлив български автор, който е пловдивчанин, но сега живее в София. Поканих го, за да споделя празника си с него. Много приятно му стана, защото аз може да се каже, че съм му учител още от времето, когато беше съвсем млад. След това той тръгна по пътя си и сега прави изключително интересни изложби. Ние много се различаваме“. 

Двамата художници се представят с по петнадесетина картини, аранжирани в отделни зали – решение, позволяващо чудесно да изпъкне индивидуалността на всеки, като същевременно предразполага към съпоставка и сравнение. Първото, което прави впечатление и при двамата в тази изложба, е промяна в отношението към цвета. При Георги Щърбев се наблюдава засилена цветност, фокусът при него се измества от фактурата към формата и цвета. Стилистиката на творбите е същата, но въздействат различно именно поради своята цветност. По-интимен е и във форматите, преобладават средни по размер платна. В същото време в картините на Станимир Видев изпъква една лаконичност на изразните средства, понижаване на цветността, особено във фигуралните му композиции. Художникът разказва: „ В сегашните ми платна има една изчистеност. Старал съм се да избягам от бъбривостта на многото цвят. Опитах да направя по-изчистени и по-лаконични неща. Някой от фигурите са направени само с едно движение и стоят някак скулптурно. И макар понякога да имам чувството, че съм рисувал тези неща, с възрастта те стават различни. Като се обърна назад и погледна предишни изложби, които съм правел на 27 март, установявам, че съм бил по-жизнерадостен. Сега нещата са някак „по-тежки“. С годините човек трупа опит и малко умора… Показвам и няколко пейзажа от Пловдив, но, макар, че изхождам от конкретен сюжет и конкретен архитектурен обект, аз в последствие го изгубвам и остава само духът на Пловдив! Това се опитвам да направя. За кой ли път гледам картините си. И все едно гледам от прозореца си Стария град пред мен. И той ми влияе с тази архитектоника, с тези „петна“, които доминират в живописта ми…“ 

И така, двама пловдивчани, които са приятели, но много се различават – като възраст, като темперамент, като стил, като цвят… И все пак картините им са в една изложба, показателна за приемствеността на поколенията живописци в нашия град; изложба, забележителна с обединяването на две силни творчески натури; изложба, носеща духа на Пловдив. За двамата ще бъде удоволствие да посрещнат приятели и почитатели на откриването, защото изложбите се правят от хората и за хората, а споделеният празник е най-хубав!

*В материала са използвани части от интервюто на Станимир Видев за сайта Europlovdiv.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…