Изложбата ще остане експонирана до 13 февруари 2017 г.

Първата изложба в календара на Галерия Резонанс за Новата 2017-а година отваря врати на 17 януари от 18 часа. Галерията представя „Силуети” – изложба живопис на Васил Тенев.

Художникът е роден на 05 май 1962 в родопското градче Мадан. Завършва Националната художествена академия в София с „графичен дизайн”, в класа на проф Димитър Серезлиев. Тенев твори в областите живопис, графичен дизайн и керамика, има десетки съвместни и самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Носител е на Първа награда в десетия международен конкурс по рисуване Trofeo ARTE NEL MONDO в Чезенатико, Италия. Работи от Васил Тенев могат да се видят в редица частни колекции в България, Италия, Германия, Австрия, Словакия и Дания.

За твореца Васил Тенев изкуствоведът Светла Москова казва следното: „Човешкото общество от първият си съзнателен ден до днес общува с езика на символите. В съвремието творческите личности също му отдават голямо значение. Българските художници не се лишават от изяществото на символиката. Васил Тенев е един от тях.

Неговият диалог със зрителя е достатъчно понятен и изключително деликатен. Живописта му е многопластова, както в сферата на технологичното изпълнение, така и в нейното кодово послание. Привърженик на новите технологии, художникът умело комбинира метал, дърво и платно, заедно с маслена живопис. Той изгражда своите композиции, базирани на амалгамата, получена от същностната изява на тези материали и изразните средства, присъщи на собствения му художествен език.

Изключителният естетически подход към композициите, носещи абстрактен декоративен изказ, се превръща в поле на идеи, преминаващи през праисторическата “азбука” на фигуратива, трансцеденталната иконография на християнското изкуство и съвременната “знаковост” на абстракционизма.

Творчеството на Васил Тенев носи укротените пориви на динамиката, спокойствието на спираловидното движение, уловеният ход на времето на границата с безграничното пространство. Зрителят е свидетел на дълбоката проникновеност, с която художникът защитава красотата на света в който живеем, и непостижимото духовно съвършенство, към което се стремим… Неминуемо.“

 

Изложбата ще остане експонирана до 13 февруари 2017 г.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…