Едуард Пенков има неспокойна мисъл, не познава лесните отговори и в същото време с лекота логизира идеите си и добре центрова зрителското напрежение

Галерия Възраждане ще се открие изложба графика „Спомен“ на Едуард Пенков (1962-2016) на 24.01.2017 г. Преди една година Едуард Пенков си отиде на 54-годишна възраст. Остави много графики и рисунки и ... малко детенце.

Едуард е енигматичен автор, труден за дефиниции, много мощен като внушение и голям майстор на композициите за екслибриси. Остро характерната му образност в рисунката го прави лесно различим и мъчен за разгадаване. Една осъвременена бароковост създава в графиката му богатство на детайли и форми, носители на необичайна сложност на изказа. Авторът има сложна творческа фантазия и е способен от един простичък субект да изгради философията на една енигма.

Едуард Пенков има неспокойна мисъл, не познава лесните отговори и в същото време с лекота логизира идеите си и добре центрова зрителското напрежение. Фантастичният момент е дозиран умело – в повечето случаи – за да не се допусне излишна илюстративност и разказвателност и налягането е добре концентрирано и подчинено на основната мисъл на всеки графичен лист.

Въпреки сложните деформации и взаимоотношения, в творбите му има нужният артистичен баланс и рисунъчна лекота, за да бъде зрителят очарован и покорен от метафоричната интелигентност на картините.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…