Изложбата е съпътствана от фотографски конкурс, в който могат да участват всички пълнолетни посетители на Градската галерия

Италианският културен институт избра да партнира с Градската художествена галерия, за да срещне пловдивските ценители на изкуството с една от най-оригиналните фигури в съвременната италианска живопис - Анджела Окипинти, автор на повече от 90 самостоятелни изложби в частни и обществени галерии, както и в музеите в Европа, Северна и Южна Америка и в Източна Азия. 

На 3 февруари от 18 часа в Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“№15 ще се открие нейната изложба с абстрактна живопис и скулптурни произведения, за която познавачите казват „че с разоръжаваща семплост превръща ежедневието в космическа хармония.“ 

Творчеството на Анджела Окипинти съчетава история и мит, от които възникват въпроси за загадките, които ги характеризират. Една древна земя като България, богата на символи и съдбовно привличане както за западната култура, така и за източната от всички времена, не може да не докосне съзнанието на творец като Окипинти. Поведението, отношението, усещанията на всеки човек, който живее на дадено място,  несъзнателно изразяват обобщение на безброй истории, действия, мечти, поражения и победи от хилядолетия. Митът се пресича със символизма и неизбежно се обогатява всеки ден. Ние сме главните действащи лица в този хилядолетен процес.   

По идея на авторката и на Италианския културен институт изложбата е съпътствана от фотографски конкурс, в който могат да участват всички пълнолетни посетители на Градската галерия. Целта е да се въвлече публиката в творчески процес, докато разглежда изложените художествени произведения.

Всеки би могъл да размести елементи от скулптурите на Анджела Окипинти, след което да фотографира промяната така, че да създаде нова композиция между експонатите в Галерията. Фотографиите трябва да са не по-малки от 5МВ. Могат да се изпращат на имейла на ГХГ-Пловдив (Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.) до 28 февруари. Класираните на първите три места ще получат от Италианския културен институт ваучери за изучаване на италиански език с различни отстъпки. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…