Сатирата – малката сестра на поезията. Работилница с Петър Краевски

Младият Пловдив чете и Жанет 45 организират:
Работилница по творческо писане

„Сатирата – малката сестра на поезията“

С други думи – за поетичната сатира: епиграмата, сатиричното стихотворение, пародията на стихотворни форми и прочие.

ДЕН: 24.04.2021, събота
ЧАС: от 11.00-12.30 и от 13.00 до 14.00 часа
МЯСТО: ZOOM

Събитието е част от програмата на Литературен фестивал Пловдив чете 2021. Вход свободен.

За записване, пишете на мейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или изпратете съобщение във фейсбук страницата – Пловдив чете.

Петър Краевски сподели пред „Капана“ в аванс: „Римуваната сатира наистина е по-малката сестра на поезията – тя може да не е по-красивата, но е по-палавата и по-симпатичната. По време на творческата среща ще се отдадем на нейното обаяние като разгледаме развитието на някои сатирични форми в исторически план, а други ще пречупим през усмивката на пародията. Много ще са примерите – от Марциал и Ювенал през Вийон, та до Радой Ралин, Марко Ганчев и Васил Сотиров.днес. Подготвил съм доста изненадващи факти по темата. Ще има и любопитни задачки-закачки, с които ще провокирам чувството за хумор във всеки участник в сатиричния уъркшоп. Апропо, думата „уъркшоп“ не звучи ли оксиморонно? Докато разсъждаваме по този казус, ще ви уверя, че най-добрите опити на младите сатирици ще бъдат излъчени в „Алтер его“ по Радио Пловдив. Имам и уговорка с вестник „Стършел“ да насоча най-оригиналните веселяци към тяхната свежа инициатива „Стършел търси таланти“. Запишете се. С това няма да спечелите шестица от тотото, но поне ще се позабавляваме. С едно наум!“

 
За Петър Краевски
Петър Краевски е автор на книги с хумор, сатира, поезия и проза.  Присъства като автор в Антология на българската епиграма, Антология на българския афоризъм, Антология на балканския афоризъм и елекронното издание за световни афоризми: Aforistica/mente Blog на Fabrizio Caramagna. Телевизионен сценарист и радиоводещ. Лауреат на първа награда за хумористично предаване на международния конкурс „Сребърна вълна“ в Албена през 2002 г. През същата година печели специална награда в категорията „радиопредаване за етносите“.

Петър Краевски е автор и водещ на предаването с културно-сатиричен характер "Алтер его" в Радио Пловдив

Дългогодишен сътрудник на редакция „Хумор, сатира и забава“ към БНР, „Златният кос“, в. „Стършел“ и др. Бил е редактор на сатирични страници в редица печатни медии. Лауреат на конкурси за поезия и сатира. Петър Краевски е организатор на Националния конкурс за поезия и сатира „За един по-човечен свят“. Водил курсове по творческо писане към Националния конкурс „Словото на младите” на фондациите „Огънят на Орфей” и „Стоил Куцев – Даскала”, а също така литературен кръжок и специализирани занятия по журналистика в ЕГ „Пловдив“, където преподава английски език и английска и американска литература.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…