Райна Кацарова

В средата на май, съботният ден в Пловдив беше наситен с различни събития - изложби, откривания, фестивали...мачове. А в тихият двор на галерия  "Джуркови", в тази толкова приятна и уютна обстановка се случваше  вторият модул на Работилница  за творческо писане с Рене Карабаш от "Младият Пловдив чете". Когато чуя "работилница" веднага се сещам за джуджетата и Дядо Коледа, случайно или не, нашият  ментор също отваря дума за него. В този момент прилича на малко момиче с чистият си син поглед, дънките и белите маратонки.

В същото време обаче обяснява кратко, точно и ясно през какви етапи трябва да премине в работата си предимно пишещият проза, защото  "Поезията е по скоро - вдъхновение..."

Следва упражнението "Лъжата" - по две истории от всеки курсист - една истинска и една измислена, а другите да познаят  коя се случила в действителност. Беше супер забавно и полезно. Дори облаците се заслушаха и забравиха за какво са дошли. Следващият път се запишете и Вие в някой уъркшоповете!

Но нека продължим нататък...до 6 следобед в Австрийският павилион FLUCA,  където отвън, буквално въху паветата сред стари пишещи машини, окачени на щипки стихове и цъфнали рози станахме  свидетели на изящен разговор между Ина Иванова, в ролята на литературен критик и звездата на българската литература Рене Карабаш.

Представянето на  "Писма от Омар до бъдещата му съпруга "  беше изпълнено с откровения от самата  Рене,  относно идеята, трудностите и радостите по създаването. Споменати бяха и останалите замесени в създаването на това бижу под формата на пощенски плик - Азиз Таш като негов редактор и Люба Халева като дизайнер. Другото главно действащо лице, издателят Божана Апостолова  подкани  присъстващите да споделят, да дадат  обратна връзка както за  "Писмата", така и за "Братовчедката на Зорбас" и "Остайница" . Доброволеца и блогър Мартин Кръстев разказа за своето възхищение от стила на Рене. А една млада жена, която работела преди в книжарница сподели, как развълнуван човек специално дошъл да и благодари, че му е препоръчала романа "Остайница" .

По някое време групи запалянковци,  любезно съпровождани от два полицейски буса  преминаха в близост.  И те като облаците - не нанесоха никакви щети, само напомниха, че съществуват и други светове.

Но ние бяхме потънали в света в който любовта все още пише и събира писма. Ирена - Рене каза, че буквално и се иска някой да откъсне дадено писмо и да го изпрати на любим човек, дори има такова на което можеш сам да попълниш час и място за среща.

Накрая имаше автографи, смях, разговори за поезия, и хляб, снимки и всеки си тръгна с подарък - писмо навито като папирус.

"Писмата" отлетяха към своите читатели от тук, от Пловдив с  код на подател 4000.

Преглеждайте си пощенските кутии, защото както пише Валери Петров  "… добрите писма са на път!"Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…