Нотариус разказва истории по ноти, които печелят литературни награди извън България

15 истории, от които четири с международни награди от престижни литературни конкурси в Италия и Израел, са включени в новия сборник „Акорди“ на Георги Връбчев. Книгата  вече е по книжарниците.

Нотариус по професия и писател по призвание, Връбчев умело превръща художественото слово в майсторски инструмент, под чийто акорди се ражда съвременна проза с изразен вкус към различни музикални стилове.

Разказите увличат читателя в едно вълнуващо пътешествие от добре изградени вътрешни нишки, чрез които авторът свързва изящно и неочаквано отделните истории, като зад всичко това проличава опитното му писателско перо.

Сборникът „Акорди” е композиция от житейски акорди с либрето, странстващо в светове на трепет и изпитания, философски енигми, страст, предателства и стилно напомняне, че понякога животът е рокендрол и точно тогава е хубав.

Историите в „Акорди“ приличат на чистосърдечен разговор, в който вярата, надеждата и жаждата за свобода, влизат в откровен словесен диалог с тъгата и страховете на героите, за да им предоставят възможност за личен избор по пътя на живота.

Забележително е, че писателят успява да пресъздаде само с пет думи една от най-висшите човешки ценности – любовта, като част от най-краткия разказ, публикуван в книгата.

Георги Връбчев поставя важни общочовешки въпроси в сборника „Акорди“, като използва универсалния език на историите, за да разкаже по завладяващ начин красивата страна на живота, съпътствана от ежедневните предизвикателства, пред които се изправят персонажите, докато търсят отговорите за себе си.

Литературното турне на Георги Връбчев, което започна в края на миналата година с представянето на книгата в клуб „Перото“ - НДК, ще продължи скоро с още читателски срещи в цялата страна.

За Георги Връбчев

Георги Връбчев е член на Съюза на българските писатели, пише както проза, така и поезия. Автор на книгите „Някъде...там...някъде”, (2008), „Заветът на викинга” (2017), “The Legacy Of The Viking” (2017), „Акорди” (2021). Роден в гр. София, семеен, с две деца.

За сборника „Акорди“

Ще срещнете момиче, което се бори с живота, въоръжено само със своето виолончело и воля за свобода, софийски мускетар, пренебрегнал себе си, за да спаси девойка в навечерието на Коледа, адвокат-мечтател в странен, трескав делник на Пловдив; ще си припомните, че в събота вечер е нормално човек да бъде съблазнен, ще срещнете природата и хората, Любовта като трепет, като страдание, като чудовищна лудост, Тъгата, която може да ти вдъхне надежда и Свободата, за която и най-тежките окови са слаби.

Истории за нещата от живота, истории за пътя. Пътят напред, пътят назад, пътят към себе си. Жени и мъже в приключението на живота. Някои успяват, други не, трети…зависи от гледната точка. Съвременна проза, деликатна и сурова, поетична и динамична, разноцветна като самия живот.

Отличени разкази в сборника „Акорди“:

Коледа: Първо място в категория „Проза“ на шестнадесетото издание на международния конкурс „La Piazzetta” 2014, гр. Салерно, Италия.

Стела: Специалната награда на Регион Кампания и трето място в категория „Проза“ на седемнадесетото издание на международния конкурс „La Piazzetta” 2015, гр. Салерно, Италия.

Песента на глухара: Второ място в категория „Проза“ на осемнадесетото издание на международния конкурс „La Piazzetta” 2016, гр. Салерно, Италия.

Тъгата: Второ място в категория „Проза“ на международния литературен конкурс „Небесни меридиани“, гр. Бат Ям, Израел 2020 г.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…