От днес децата могат да гласуват 

Започва гласуването в десетото юбилейно издание на конкурса за детски книги „Бисерче вълшебно“ – единствените български награди, чието жури са децата. Целта, която си поставя Фондация „Детски книги“, организатор на инициативата, е да насърчи четенето и да повиши функционалната грамотност на подрастващите. 

 „Изумително е колко бързо отминаха близо 10 години, в които даваме възможност на децата да изразят своето мнение за книгите. Свободата на избора изисква да умееш да преценяваш, да вземаш информирани решения и да мислиш. С колегите ми сме щастливи, че подпомагаме децата и младежите именно в развитието на умението им да мислят и да имат активна позиция по въпросите, които ги вълнуват“, споделя Валентина Стоева, председател на Фондация „Детски книги“.

 През 2022 г. децата на възраст от 5 до 16 години ще могат да отличат своите книжни бисерчета измежду 121 художествени и нехудожествени заглавия – най-добрите проекти за 2021 г., излъчени от 52 български издателства и самопубликуващи се автори. По традиция заглавията са разпределени в 5 категории: „Откриватели“ (художествени, 5-7 г.), „Изследователи“ (художествени, 8-10 г.), „Мечтатели“ (художествени, 11-13 г.), „Майстори“ (художествени, 14-16 г.) и „Нещотърсачи“ (нехудожествени, 5-16 г.).

 Любопитно е, че тази година книгите от български автори са 49, като 15 от тях са дебютни издания в категорията за деца, а един от авторите все още е ученик (Филип Недков). По отношение на тематиката се наблюдава увеличен брой книги, посветени на емоционалната интелигентност и на науките.

 Формата за гласуване в сайта www.biserche.com ще е отворена от 11:00 ч. на 23 февруари 2022 г. до 23:59 ч. на 11 май 2022 г. Всеки гласувал участник ще получи по имейл грамота за почетно жури и ще се включи автоматично в томболата за награди. 

 Десетото издание по традиция се провежда с подкрепата на Министерството на образованието и науката и с финансовата подкрепа на Столична община, в партньорство с: Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА), Фондация „Глобални библиотеки – България“, Асоциация „Българска книга“ и Асоциация „Родители“. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…