Авторът на бестселъра „Рай“ Радослав Гизгинджиев ще спази традицията на книжарници и „Хеликон“ и ще представи своята трилогия с национално турне в седем града. През май той ще гостува в Сливен, Стара Загора, Пловдив, Благоевград, Русе, Шумен и Бургас, къдете ще се срещне с медии и читатели. А през юни – Велико Търново и София.

Гизгинджиев нашумя с книгата „Рай“, която бързо грабна читателите с излизането й в края на 2012 г. Последва я „Вратите“ и последната част - „Пеперудите“, всички с марката на „БГ Книга“.

Новите две книги на Гизгинджиев засягат изключително съществени теми, свързани с българската история и митология – войната, нестинарството, предразсъдъците и срамните исторически събития по време на възродителния период. Всичко това е пречупено през общочовешките ценности за доброто и злото - преди и сега. В жанра на магическия реализъм в трилогията на „РАЙ“ ще срещнем герои и митични създания, които живеят тук и сега - сред нас. Свързаността между хората, паралелността на миналото и настоящето и малките неща, които преобръщат всичко?

Провокативната поредица вече предизвика дискусии и анализи в публичното интернет пространсто.

„Историите застават като буца в гърлото ви, изцеждат сълзите ви, хващат ви право за сърцето и не ви достига дъх, докато не стигнете края.“ казва бургаската писателка Тони Маркс, автор на книгите "Фолклорът - забулената реалност" и "Скрити пред очите"

А културологът Кристина Митева коментира поредицата така: „Авторът звучи като древен заклинател, който ви кани на нестинарски танц. Думите му паря, защото са истински.“  

Поредицата – Рай, Вратите и Пеперудите до момента са определят от читателите на новата българска литература като разтърсващи, емоционални и огнени книги, които тепърва ще завихрят истински фурор сред читателите на България.

Провокативният режисьор и писател миналата година създаде 4 моноспектакъла, които обикалят арт-пространствата в десетки български градове: “Тук ли си?” -  Моноспектакъл на Йоана Захариева, изпълнителката на хитовия „Hypersonic“: „Моето име“ – на актьора Стефан Иванов; „Любовта не може просто да отмине“ с участието на един от златните мъжки гласове на България – Симеон Владов и „Въпреки всичко“ с Диана Димитрова. Моноспектаклите бяха издадени и като поредица от 4 едноименни книги.

Авторът на трилогията „Рай“ е завършил Кинорежисура в класа на Дочо Боджаков, а игралният му дебют нашумя със заглавието „Изпуснати думи“, филмиран разказ на Елин Пелин, чиято главна роля се изпълнява от Койна Русева.

Място: Пловдив,  книжарница Хеликон-ЦЕНТЪР

Дата и час: 13 май, 18:00 ч.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…