Да напишеш цял роман на диалект, още повече пък северозападен, и да използваш груб език и нецензурни думи в описанието на любов, семейни отношения и дори най-обикновени неща от всекидневието не звучеше като особено добра перспектива за успешна книга до  миналата есен. Тогава обаче на пазара се появи „Северозападен романь“ и разбърка клишетата.

Да, авторът знае как да предизвика литературните пуритани, но грубият език е само повърхността в книгите му. Под нея има и романтика, и смях, и истини, казани между редовете. Тази формула донесе успех и дебютната творба на Торлака се превърна в един от най-търсените романи и стигна до хиляди читатели не само в Северозапада, а в цяла България, че и извън пределите й.

И ето я следващата логична крачка - продължението на романа – „Автономията????“. Със същия неподражаем стил, с познатия хумор, но и с малко повече сарказъм, с обичаните герои, но и с много нови, втората книга развива сюжета от първата, но го разклонява и в много неочаквани линии. А наред с историята, която разказва, авторът се осмелява да каже директно и много истини за тази България, в която живеем. И определено знае как да ни разсмее и разплаче в рамките на няколко страници.

За четящите, незапознати с колоритния северозападен диалект, е предвиден речник в края на всеки от романите.

След като представи втората си книга в София, Велико Търново, Стара Загора, Бургас и много от северозападните градове, идва ред Стоян Николов да срещне „Автономията????“ и с пловдивските читатели. Представянето й ще бъде на 7 юни в клуб „Петното на Роршах“ от 21 часа. Събитието е включено в програмата на литературния фестивал „Пловдив чете 2016“ и началото му е малко след официалното откриване на феста.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…