Той е третият специален гост в рамките на Европейските писателски срещи Пловдив

Третата среща от поредицата „Европейските писателски срещи Пловдив“ ще се състои на 10 октомври 2016 г., понеделник, в 19 часа в Балабановата къща в Стария град. Тя е с голямото име на испанската литература и поезия МАНУЕЛ РИКО РЕГО. Организатори на събитието са Община Пловдив и Фондация „Международни писателски срещи – Пловдив“. ВХОД СВОБОДЕН!

Поредицата „ЕВРОПЕЙСКИ ПИСАТЕЛСКИ СРЕЩИ – ПЛОВДИВ 2019” е с наднационален, европейски ефект в литературния живот. Идеята е за участие да бъдат канени най-изявените писатели и поети на европейския континент. Тези срещи със сигурност ще превърнат Пловдив в международен книгоиздателски и литературен център през следващите години.  

Световноизвестните писатели и поети: Давид Фоенкинос, Франция,  Юз Алешковски, Русия, Мануел Рико Рего,Испания, Силви Жермен, Франция, Мишел Уелбек, Франция са гости на събитието през 2016 г. Сред техните литературни отличия са награди, които по своята значимост са непосредствено сред Нобеловата награда за литература  - наградите Гонкур, Маларме, Фемина, Ренодо.

МАНУЕЛ РИКО РЕГО

Мануел Рико Рего е роден на 27 октомври 1952 година в Мадрид. Поет, писател, литературен критик, изящен стилист, проникновен лирик. Президент на съюза на испанските писатели. Автор на повече от 20 поетически книги и романи, както и сборници с есета и литературни студии. Удостоен е с най-престижните награди на Испания, сред които наградата на името на Хуан Рамон Хименес, Международната награда на името на Мигел Ернандес и други, преведен е на почти всички европейски езици.

Специално за срещата издателство „Жанет- 45” издава сборника му с лирични творби”Поеми”, който ще има дебют на българска сцена на 10 октомври.

„В поезията на този забележителен поет-мислител има нещо много странно и автентично– една необяснима способност да взема като с детски ръце конкретното, предметното, материалното и местейки хора, местности, реки, дървета, къщи, градове, луни и звезди едни спрямо други, или всички общо към вътрешната си просветлена тревожност– да извлича от целия този материален свят квинтесенцията на духа, да разговаря с астралното тяло на нещата, да овеществява обратно и да визуализира пред нас най-трепетните и вечни състояния на душата.Нека кажем добре дошъл на един голям поет и да дадем път на словото му към българските читатели.“

Недялко Славов

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…