Капана.БГ

Капана.БГ

Очакваното с нетърпение издание на Electric Orpheus 2022, което претърпя две отлагания заради пандемията, ще се проведе в градска среда, в клубовете Bee Bop Cafe и Фарго на 27 и 28 май, от 18 часа и двата дни.

Поради независещи от организаторите обстоятелства от предварително обявения лайн-ъп отпаднаха New Candys от Венеция, Bazooka и Strawberry Pills от Атина. Това доведе до вземане на решение за пълна компенсация на билетите на феновете, но и отвори ситуация за благородни действия от страна на публиката, която вече има билет за фестивала. Като компенсация за отпадналите актове, билетите ще важат за следващите концерти на групите, които не успяха да присъстват, както и ще има кутия за дарения от верни последователи на формата, които вярват в подкрепата за артистите и желаят да изразят активната си лична позиция. Още един жест от страна на организаторите е подготвения безплатен лайв стрийм на концертните изпълнения.

Актуалната програма на Electric Orpheus 2022 включва : Yo No Se (Бристол, Англия), които работят с продуцента на първия албум на Нирвана и ще ни отвеят двойно с материал от последните си два албума (2021 г. / 2022 г.). Очакват ни незабравими емоции с концертите в разнообразна стилистика и от Heptagram (София, България), Лютеница (София, България), Snade (Пловдив, България), Klen (Лондон, UK), както и диджей сет от Nixxon (Копенхаген, Дания).

От Литва, специално по покана на Electric Orpheus и в съвместно сътрудничество с ОФ Пловдив 2019 и Каунас - европейска столица на културата 2022, пристига електронния артист Teatre, за да ни представи актуалното северно звучене с танцувален акцент. За доброто настроение и още танци преди и след концертните изпълнения в двата дни ще чуем диджей сетове, обхващащи пълен спектър от качествена музика през последните 70 години - рокендрол, соул, електро, хип-хоп, индъстриъл, уейв, техно, фънк.

Събитието се организира с подкрепата на Пловдив - европейска столица на културата 2019.

Подробности и новини следете в събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/1090629054790329/ 

Както и в официалния сайтна фестивала: https://electricorpheus.com/


 

Тържествената церемония откри ректорът на АМТИИ проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, която приветства гостите и акцентира върху приноса на Маестро Георги Атанасов за развитието на българската музика в началото на 20 в. Посланикът на Република Италия Н. Пр. Джузепина Дзара от своя страна отбеляза, че посвещаването на зала в библиотеката на АМТИИ на името на големия композитор и откриването на възпоменателна плоча са събития, които изразяват по най-добър начин културните връзки между Италия и България. Г-жа Дзара напомни, че роденият в Пловдив композитор е италиански възпитаник и ученик на Пиетро Маскани в консерваторията в Пезаро, която завършва с титлата „маестро ди музика“.

От името на инициатора - генералния консул на Р България в Милано Таня Димитрова, приветствие поднесе зам.-областният управител Николай Василев. Той бе упълномощен от нея да прочете думите и, в които консулът ни в Милано благодари на ръководството на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ за прегърнатата идея, тъй като територията на висшето училище по изкуствата в Пловдив е най-подходящото място за памет към бележития композитор.

Кратко слово за живота и дейността на Маестро Георги Атанасов изнесе докторът на АМТИИ  Радостина  Каражеляскова. Тя акцентира върху изследвания, които недвусмислено доказват, че идеята за написването на първата му операта „Борислав“ се е родила в Пловдив и градът е имал изключително значение за творческия живот на композитора.

Възпитаникът на АМТИИ Йордан Иванов изпълни ария на Борислав от едноименната опера под съпровода на Елвира Матева, след което ректорът проф. д-р Тони Шекерджиева и Н.Пр. Джузепина Дзара заедно откриха плочата в новоименуваната зала „Маестро Георги Атанасов“. Празникът продължи с кратък коктейл за преподаватели, студенти и гости на събитието.

 

 „Всеки, който твърди, че не можеш да сбъднеш мечтите си, е или глупак, или лъже.“

 Буги

Излезе от печат "Буги Барабата ‒ шофьорът на блуса“ ‒ книгата, посветена на незабравимия блусмен и радиоводещ. Луксозното издание се представи на специално събитие в емблематичен блус бар в София, като премиерата събра големи имена от българската рок и блус сцена, журналисти, приятели, колеги и почитатели на незабравимия Буги.

Организаторите обявиха, че приходите от продажбата на книгата отиват изцяло за изграждане паметник на Буги Барабата на знаково за музикантите място  ‒ в близост до поляната на фестивала „Цвете за Гошо“, сред чиито организатори бе и Барабата.

Буги преди три години се присъедини към небесния оркестър. На своите приятели и почитатели той остави култовата си музика, както и едни от най-популярните песни на Васко Кръпката и Георги Минчев. Малко след като си замина и превърна в легенда от „Бараби блус бенд“ представиха последния си албум „Край на залаганията“, а неговият успех още веднъж доказа, че Буги Барабата остава завинаги в сърцата на почитателите, слушателите и приятелите си!

 

Снимки: Кристина Цветкова

 

 

Посолството на Република Корея в България обявява началото на „Седмица на Корея 2022“, поредица от събития, посветени на Корея. Откриването ще се състои на 3-ти юни от 18:30ч. в Дом на киното в София с филма „Бягство от Могадишу“.

По традиция, прожекции ще има и в Пловдив. Те са на 10 и 11 юни, а домакин отново е Lukcy Дома на киното. Входът е свободен, филмите са със субтитри на български език.

На 10 юни в 18.30 часа ще видим филма „Бягство от Могадишу“, а на 11 юни от 15.00 часа – филма „Забранена мечта“.  Прожекциите на филмите ще бъдат придружени и от фотоизложба, представяща корейската традиционна архитектура.

 

Бягство от Могадишу / Escape from Mogadishu

Република Корея, 2021, със субтитри на български език, 2ч.

Режисьор: Рю Сонг-уан

В ролите: Ким Юн-сок, Джо Ин-сънг, Ху Джун-хо и др.

„Бягство от Могадишу“ е въздействащ трилър, базиран на действителни събития от 1991г. Действието се развива в Могадишу - столицата на Сомалия, която по това време е в гражданска война. Посолствата и на Република Корея и КНДР се стремят  да влязат в Организацията на обединените нации, но за това се нуждаят от гласа на Сомалия. Следват напрегнати моменти, динамични обрати и една единствена, обединяваща цел – бягството. Финият хумор, актьорската игра и енергична режисура печелят на филма многобройни отличия на световната сцена.

 

Забранена мечта / Forbidden Dream

Република Корея, 2019, със субтитри на български език, 2ч. 12мин.

Режисьор: Хо Джин-хо

В ролите: Хан Сук-гю, Чой Мин-шик и др.

„Забранена мечта“ е историческа драма, базирана на истински личности от времето на династия Чосон (1392-1897). Филмът представя взаимоотношенията между Крал Седжонг - най-известният владетел от династията и един от най-изтъкнатите личности в корейската история и един учен, изобретател и инженер. Филмът е една вдъхновяваща история за силата на ума и постигането на целите на великия управник, а именно да постави Чосон на картата на света, да създаде неговата културна идентичност и да даде тласък на развитието на науката.

Посолството на Република Корея в България има удоволствието да съобщи, че на 27 май ще бъде излъчен първия епизод от поредица открити кулинарни демонстрации, които имат за цел да запознаят любителите на корейската кухня както със специфични, лесни за приготвяне корейски рецепти, така и с конкретни региони на страната, които са и популярни туристически дестинации.

Първият епизод е посветен на кухнята на град Тегу: мариновани ребърца, супа с нудли, палачинка от тиква, супа с телешко месо и ряпа. Демонстрацията ще бъде направена от официалния готвач на посланика на Република Корея – шеф Парк. На демонстрацията ще присъстват почитатели на корейската кухня, избрани с конкурс, а самият урок ще завърши с дегустация. Всички присъстващи ще получат и сувенири от град Тегу.

Град Тегу е побратимен с град Пловдив, затова Посолството на Република Корея в България кани пловдивчани да проследят епизода и да се включат във втората част : ОНЛАЙН КОНКУРС. Вижте условията в плаката! Предвидени са много награди за всички взели участие и специални за спечелилите първите три места!

 

 

Заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов посрещна вчера следобяд чуждестранни дипломати, които пристигнаха в Пловдив за участие в обучение-семинар на тема „Култура и традиции“, организиран от Дипломатическия институт и Държавния културен институт към МВнР. Дипломатите  са назначени през последната една година и по тази причина преминават тематични обучения в различни модули, с цел да опознаят страната, в която ще работят няколко години в рамките на  дипломатическия си мандат .

За обучението по модул 4: „Култура и традиции“ съвсем естествено  бе избран Пловдив, Европейска столица на културата – 2019, културна столица на България и градът, който носи през настоящата година титлата „Най-добра европейска дестинация“. Обучението и срещите се провеждат на английски език, а в програмата на участниците, които са консули, първи и втори секретари, политически, икономически и културни аташета в посолствата на държавите: Австрия, Пакистан, Холандия, Белгия, Египет, Ирак, Ирландия, Румъния, Германия, Полша, САЩ, Армения, Сърбия, Великобритания в София,  е заложено посещение на избрани културни обекти и лекции по места.

Началото на семинара бе дадено с въвеждаща презентация на Държавен културен институт към МВнР на тема „Културна дипломация: възможности и перспективи“. Втората среща по програмата за деня бе със заместник-кмета Пламен Панов и се състоя в една от залите на обновената сграда на Градската художествена галерия на ул. Съборна в Стария град.

Заместник-кметът представи ключови аспекти от политиката на община Пловдив в областта на културата, туризма, опазването на културно-историческото наследство, както и конкретна информация за икономическите показатели на Пловдив, eдин oт нaй-гoлeмитe индycтpиaлни цeнтpoвe в Югoизтoчнa Eвpoпa  и данни за профила на целия регион Пловдив.

 Пламен Панов с удоволствие отговори и на множеството въпроси, които чуждестранните дипломати зададоха по време на свободния разговор. На финала, участниците си направиха обща снимка за спомен от срещата. Това е вторият път, в който заместник-кметът е поканен да изнесе беседа и да проведе среща-разговор с дипломати в Пловдив. При предишното посещение, срещата бе в Къщата на д-р Стоян Чомаков и постоянна експозиция „Златю Бояджиев”, като тогава участниците бяха българи, преминаващи обучения, преди заминаването им на дипломатическа работа в българските представителства в чужбина. И при двете срещи, в разговорите бяха засегнати много общи теми, свързани с Пловдив, България, Европа, международните отношения и дипломация, които вълнуват младите дипломати, но също така са близки и на заместник-кмета, който е завършил висшето си образование със степен магистър по „Европеистика“ в престижния King's College London и бакалавър по „Международни отношения“ с почести, валидиран от Уелски Университет, Уелс Американски Колеж в Солун.

До края на деня, дипломатите посетиха Регионален етнографски музей, където присъстваха на презентация за етнографските области и традиции. След това видяха галерия „Джуркови“, където разгледаха картини от български художници, творили от края на 19 век до наши дни.

Днес, дипломатите ще посетят галерия „Капана“ и ще присъстват на презентация за съвременното изкуство и култура, ще видят още изложбена зала  „2019“  и Епископската базилика на Филипопол, където лекция ще им изнесе доц. д-р Елена Кантарева- Дечева, ръководител на реставрацията на Епископската базилика на Филипопол и Димитър Станчев, реставратор и уредник на базиликата.

В края на деня, преди отпътуването им обратно за София, участниците в обучението ще получат и сертификат от Дипломатическия институт към МВнР на кратка церемония в базиликата.

 

Театрален спектакъл – подарък за пловдивчани по проект „Балкански Театър на сенките в Пловдив“ подаряват днес от 16.00 часа актьорите от театър „Карагьозис“, Гърция и от 17.30 часа от театър „Карагьоз“, Турция в Дома на науката и техниката.

Зрителите и на двете представления ще се потопят в магията на сценични образи и герои от цял свят чрез образователния филм „В света на театралните кукли“.
 
Входът е свободен!

Междувременно може да разгледате изложбата „Балкански Театър на сенките – пътят до Пловдив“. Експозицията може да бъде видяна от пловдивчани и гости на града до края на месец май в Цар Симеоновата градина.

 

 

От 2 до 24 юни познатата на пловдивчани пловдивско-софийска художничка Ваня Бурова ще гостува в предпочитаната от нея  къща „Мексиканско изкуство“ на Градска художествена галерия – Пловдив ( ул. „Артин Гидиков“ №11 в Стария град).

От 18:30 ч. на 2 юни тя ще открие новата си самостоятелна изложба живопис „Механика на душата“.

„Здраво стъпил на облаците художник (зодия Козирог), кръвна група В+, кръвно налягане - вариращо, аура - лилава... Пристрастена съм към изкуството поради фамилна обремененост. Всичко започва между боите, платната, приложните материали в ателието на моя  баща Рачо Буров - брилянтен плакатист и приложен график. Водеше ме като дете на много изложби, изложения и панаири - уж „да му помагам”, а тайно разпалвал „искрата” в сърцето ми.“ Така Ваня Бурова обяснява „механиката“ на превръщането на едно малко момиче в художник. Задвижват се още колела, лостове и трансмисии чрез срещите с „добри преподаватели, нови предизвикателства и много свобода“ в пловдивското училище за Сценични кадри, а после и в Художествената академия в София, специалност Плакат и графичен дизайн при проф. Иван Газдов.

А както Ваня е забелязала: „Съдбата си знае работата!“ През годините реализира проекти в сферата на плаката и графичната комуникация, рисува живопис и прави изложби. Но през цялото време усеща: „Малките неща са определящи за  мен. Те пробуждат най-истинските чувства у човека.  ….изкуството се превърна за мен в моя терминал за МСЖ - Мечти, Спомени, Желания.  Творчеството стана моя полет, моя движещ механизъм и енергия, моята механика. С една дума, давайте малките неща на душата, тя знае какво да прави...“

Страница 1 от 2044

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…