Капана.БГ

Капана.БГ

 

Култовата рокгрупа Ахат и легендарния вокал Джо Лин Търнър (екс-Rainbow/Deep Purple) обединяват отново сили за съвместно турне – то ще обиколи най-големите градове на България в средата на септември. Една от спирките, естествено, е Пловдив Продуцент на турнето е SME, а това ще бъде и първо представяне на живо у нас на последния студиен албум на Търнър, “Belly of the Beast”, излязъл през 2022 г.

 

„Стари приятели сме с Джо – разказва вокалистът Звезди Керемидчиев – и лесно се обединихме зад тази идея, тъй като не сме били на сцена заедно от 2018 г. и онова голямо шоу в НДК. Той има нов албум, нова визия, изобщо е силно мотивиран да сподели новата страница в своята дълга и славна кариера. А ние сме си мотивирани просто от принципа „шило в торба не стои“, ха-ха. Свири ни се, пее ни се, искаме да тресем глави заедно с феновете пред сцената. Независимо какви са цифрите в ЕГН-то. Работим и върху нови песни, но изненадите ще запазим за самите шоута. Гарантираме, че ще са нещо различно и готино!“, обясниха музикантите от Ахат.

 

Определено сътрудничеството на популярните български рокаджии и певец от ранга на Джо Лин Търнър прави тура им едно от най-интересните събития в музикалния афиш на България тази есен. 

 

Програмата на турнето, символично озаглавено ROCK&ROLL FOREVER, включва:

 

10 септември – ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ДКС „Васил Левски“

 

11 септември – РУСЕ, „Арена Русе“

 

12 септември -  ВАРНА, Летен театър

 

14 септември – БУРГАС, Летен театър

 

15 септември – Пловдив, Летен театър, парк „Бунарджика“

 

16 септември – София, Парк център „Юнак“

 

Билети за AХAT & JOE LYNN TURNER – ROCK & ROLL FOREVER TOUR могат да бъдат закупени в мрежата на Bilet.bg (вкл. магазини „На тъмно“ и касите на ФастПей) и онлайн на https://sme.bilet.bg/ и вече са в продажба на цени от:

 

  • 50 лв. до 30.04.2023 г. вкл.
  • 60 лв. от 01.05.2023 г. до деня на съответния концерт
  • 70 лв. в деня на всеки концерт, като ще се продават и на място
  • 80 лв.  – VIP място в обособена зона с най-добра видимост и отделен вход на достъп

 

* Деца до 10 год. възраст влизат без билет, но с придру

 

 

Две музикални заглавия – документално и игрално – ни очакват в следващите два дни на София филм фест в Пловдив. В четвъртък от 18:30 часа може да гледаме документалният филмШинейд О‘Конър: Nothing Compares за легендарната ирландска певица. Той e изключителен поглед към краткия момент на главоломно нарастващата слава и политически мотивирания срив на завладяващата ирландска певица. Филмът отива отвъд естетиката и споровете, за да изследва внимателно произхода на този обаятелен и откровен глас.

 

 

В петък от 18:30 часа предстои и дългоочакваното ново заглавие от любимия на кинолюбителите немски режисьор Фатих Акин. В „Рейнско злато“ ще разберем историята на Харат – за пътя му от гетото до върховете на класациите, който е колкото драматичен, толкова и предизвикателен.

 

 

Новият филм на Фатих Акин е по мотиви на автобиографичния роман „Всичко или нищо“ на вероятно най-автентичния представител на немския гангста рап. Билетите са на цена от 9 лева и 8 лева намалени за учащи и студенти. Пълната програма и билетите следете на kinolucky.com и на касите на LUCKY Дом на киното

 

 

Журналистът Георги Тошев ще представи книгата „Стефан Данаилов. Игра на живот“, написана в чест на 80-годишнината от рождението на легендарния български актьор, и ще представи филма си „Ламбо от София” на 29 март от 19 часа в Драматичния театър. Събитието е част от инициативата  „Стефан Данаилов на 80: години любов“.

 

„Спомените са нещо индивидуално – осъзнах го ясно, докато помагах на Стефан Данаилов да напише автобиографията си „Романът на моя живот“. Това, което той разказа за детството и любовта, за въодушевлението от успеха и за тъгата по изгубените приятелства, за болката от предателствата и за благодарността от срещите, е много по-различно от онова, което другите разказват за него – и сега, когато вече го няма. Всеки е свободен да споделя спомени, дори ако с тях ще нарани някого.

 

От смъртта на Ламбо минаха няколко години. Би трябвало да мога да говоря за него без емоции, но понякога не успявам. Човек е създаден, за да се вълнува, така ми казваше той. Оказа се прав.

 

Срещнах го отблизо към края на дните му. Време, в което човек трябва да намери нов смисъл, за да продължи. Да разбере какво все още може да му предложи животът. Стефан се надяваше животът, или някой друг да го хване за ръка и да му посочи пътя. Малко преди да си тръгне, ми завеща архива си.

 

Какво е да разполагаш с доказателствата за един чужд живот? Бреме? Отговорност? Дълг?

 

Животът е като игра. Всяка възраст е предизвикателство. Успехът на младини е привилегия за избрани, старостта е самота за всички. Старостта, както казва Ингмар Бергман, е като изкачване на планина. „И колкото по-високо се изкачвате, толкова по-трудно става да вървите, но с всеки перваз пред вас се открива все по-примамлива гледка“, казва авторът Георги Тошев и допълва, че Ламбо е умеел да дава смисъл на другите.

 

Тази книга е далеч от стандартната биография. Тя не проследява хронологически фактите от живота на един забележителен актьор и човек.

 

„Прослушвайки записите от нашите разговори, открих три думи, които Ламбо повтаряше често – любов, живот, игра. „Игра на живот“ е книга за и от Стефан Данаилов. За любовта и липсата на любов, за огромния копнеж по срещата с другите, по киното и театъра. „Игра на живот“ се вглежда в детайлите от едно човешко пътуване във времето. Автобиографичен повей, който минава през несигурното присъствие на собственика на истории, разказани от другите. Лична история, която се превръща в история на едно пъстро общество от чудаци, вече на изчезване”, казва още Тошев.

 

Стефан Данаилов е най-сниманият български артист със 150 функции в киното – връх, с който малко на брой международни артисти могат да се похвалят. Той е и измежду най-обичаните наши артисти и преподаватели. Новият филм на сценариста Георги Тошев, режисьора Ема Константинова и оператора Борис Пинтев се концентрира върху малко известни обстоятелства от живота на един от най-известните българи.

Филмът " Ламбо от София " показва местата на Стефан Данаилов в родния му град, среща ни с негови съученици от началното учебно заведение, състуденти от Театралната академия като Стефан Мавродиев, Елена Райнова, Йосиф Сърчаджиев, и партньори като Цветана Манева.

Филмът прави любопитен паралел сред София от 60-те – 70-те години на предишния век и днешната столица. Показват се фрагменти от филми с участието на на Ламбо, трансформирали София в снимачна площадка. Включени са и документални фрагменти и фотоси на Данаилов, които се показват за първи път. За реализацията на кино лентата спомага Столична община.

" Беше сложна задача да намерим нов поглед към един толкоз известен човек, какъвто е Стефан Данаилов. Фокусът върху неговия роден град, детство, семейство, обучението в НАТФИЗ и кариерата беше драматургична находка. Ламбо е снимал към 15 филма в София – от първия му " Следите остават " до един от последните му – " Правила ", споделя журналистът Георги Тошев, създател на цялостната биография на артиста " Игра на живот ". За новата документална лента Тошев открива и Вера Дукова, която играе момичето в " Следите остават " от 1956 г.

 

Стефан Данаилов бе силно свързан с Пловдив.  Той е основател на фестивала „Сцена на кръстопът”, който и до днес се провежда в града под тепетата.   

 

 

Две европейски заглавия ни очакват тази вечер в програмата на София филм фест в Пловдив.  В 18:30 е едно от най-очакваните заглавия на тазгодишния фестивал „Под слънцето“. Филмът бе засипан с положителни отзиви от критиката и грабна награда БАФТА за режисьорски дебют за Шарлът Уелс. Филмът разказва за почивката на баща и син в турски курорт, но в райската семейна идилия постепенно се появяват пукнатини.

 

Късният филм „Корсаж“ от 20:45 ни пренася във Виена през 1877 година. Императрица Елизабет Австрийска празнува 40-ия си рожден ден заедно със съпруга си, император Франц Йосиф, и техните високопоставени гости. Според слуховете нещата между кралската двойка не вървят, а кралицата – включително и прословутият ѝ корсет – привличат все повече внимание. След тържествата, когато ролята ѝ е сведена до церемониални изяви, като посещение на ранени войници и помахване към често недружелюбните ѝ поданици, Елизабет започва да се притеснява за съдбата си.

 

„София филм фест в Пловдив“ е част от Културния календар и се провежда с подкрепата на Община Пловдив. Билетите са на цена от 9 лева и 8 лева намалени за учащи и студенти. Карта за 6 прожекции е 48 лева. Пълната програма и билетите очаквайте от петък на kinolucky.com и на касите на LUCKY Дом на киното.

 

Уникалното събитие за България ще се проведе на 19-ти април на открито на Хълм Бунарджик (Альоша) от 19 часа. Входът на събитието, което се осъществява със съдействието на  „Община Пловдив" и на Фондация „Пловдив 2019", ще  бъде свободен.

Концертът ще се проведе в романтична атмосфера с над 1000 свещи, озаряващи музикантите, които изпълняват най-популярните хитове на века с аранжименти, създадени от Боби Вълчев. Гостите на събитието могат да очакват вълнуващ и страстен джаз, изразен чрез топлия тембър на Боби Вълчев и спиращите дъха негови импровизации и сола на пиано и тромпет. Той ще се допълни от виртуозите от Биг бенд Пловдив, създаден през 2000 година с ръководител Николай Гешев, които ще допълнят пространството с магията на джаза.

Събитията на свещи стават все по-популярни в цял свят, но до този момент българската публика не е имала възможност да се наслади на такова събитие. Свещите са терапия, която помага на човека да излъчва доброта, която все повече липсва в днешния свят. Вибрацията на пламъците отварят емоционалния ни свят. В синхрон със създадените от Боби Вълчев джазови аранжименти, въздействието на тези високи вибрации ще бъде още по-силно и ще затвори цикъла на духовното прераждане, духовното възвръщане към доброто и обичта – романтиката.

Датата не е случайна - броени дни преди 22-ри април - Денят на земята. Тя е нашият дом, без който животът няма да е толкова пъстър и разноцветен. Нека ѝ попеем, нека спестим ресурси и се върнем към нейното минало, началото, когато е имало само огън и вдъхновение.

Целта на събитието е символично - да свържем празника с екологията на нашите емоции – изчистване и фокусиране на любовта ни и да върнем “пламъка” на романтиката и топлото отношение към най-близките, тези, които често пренебрегваме в забързаното ежедневие, както и към корените на дома и родината.

Стремежът на Боби Вълчев е събитието да стане традиционно и да се провежда на емблематични исторически места. Той вече създаде такава практика с благотворителни коледни концерти, които вече имаха две издания и подкрепиха благородни каузи, свързани с деца. Тези целенасочени мероприятия са част от плановете му скоро да се завърне с постоянни творчески и работни проекти в България.

Боби Вълчев е един от най-известните родни джазмени. Певец, пианист, тромпетист, композитор и учител. Вече над  14 години той живее, твори и преподава джаз в Дубай. Наскоро музикантът получи и изключително високо отличие – златна виза от правителството на Обединените Арабски Емирства за принос към културата и образованието на Дубай. Участва в множество събития по цял свят, сред които такива за Кралските семейства на ОАЕ, изложби и много корпоративни, социални и частни събития, част е от много световни джаз фестивали, както и е делял една сцена с имена като  Том Джоунс, Лионел Ричи, Крис Боти, Джейми Кълъм, Стинг и Earth, Wind & Fire.

Събитие: https://fb.me/e/McHNJPk6

 

Експозицията „Хора и паметници" е посветено на 145-та годишнина от Освобождението на България

На 31.03.2023 г. (петък) от 11:00 часа в експозиция „Българско Възраждане” на Регионален исторически музей – Пловдив на ул. „Цанко Лавренов” 1 в Старинен Пловдив ще бъде открита изложбата „Хора и паметници. Руско-турската война 1877-1878 година”.
Проектът се реализира от сдружение „Памет 1877-1878“, а събитието е посветено на 145-та годишнина от Освобождението на България, която отбелязахме на 3 март. Изложбата се състои от 12 табла, които представят монументите, посветени на войниците от Руската армия, жертвали живота си за свободата на България, както и на българите, които се грижат за тези паметници.

На 31 март 2023 г. /петък/ в 18.30 ч. в Народна библиотека "Иван Вазов" в Пловдив ще бъде открита юбилейната изложба "Детство мое" на школата по рисуване „Палитра“. Вече 35 години една от най-силните детски школи привлича млади хора с интереси в изобразителното изкуство.

Ръководителите Мирослав Ивановски и Магдалена Колева успяват да създадат и поддържат успешно гнездо на млади творци. Изложбите винаги се превръщат в празник на детското изобразително изкуство.

„Детство мое“ може да бъде видяна до 13 април във фоайетата на 1 и 2 етаж на библиотеката.

Страница 1 от 2138

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…