На двудневен форум в Пловдив под надслов „Първи стъпки към големите възможности”фондация „За Нашите Деца” представи резултатите по проект „Заслужавам детство“, чиято цел е предоставяне на услугата „Ранна детска интервенция“. Проектът се реализира в партньорство с фондация „Карин дом“ – Варна и с финансовата и експертна подкрепа на фондация „Отворено общество“ – Лондон. Официални гости на събитието бяха Веселина Ботева - директор "Социални дейности" към община Пловдив, Надя Танева - директор  "Социално подпомагане" - Пловдив, Галина Маркова – доктор по социалната работа. На форума присъстваха още специалисти в областта на ранното детско развитие от страната, социални работници, психолози, здравни специалисти, логопеди, представители на институции и общини.

По време на откриването директорът на фондация „За Нашите Деца” Елка Налбантова информира относно развитието на услугата в България и съобщи ползите от ранната детска интервенция в икономически и социален аспект. Моделът и резултатите по проекта представи Мариана Петрова – директор „Социални услуги” Пловдив.

В рамките на събитието три деца, включени в програмата, направиха своите първи стъпки пред голяма публика и избраха бъдещото си призвание със своя прощъпулник. В продължение на година те са под грижите на специалисти по „Ранна детска интервенция” и рехабилитатор и благодарение на навременната намеса на „За Нашите Деца“, те успяват да преодолеят трудностите и да развият своя потенциал, въпреки дефицитите, които са имали в първоначално.

От септември 2012 г. фондация „За Нашите Деца“ стартира услугата „Ранна детска интервенция“. Тя се предоставя безплатно за деца и родители в центровете за обществена подкрепа на организацията в градовете Пловдив и София и за две години организацията подкрепя 204 деца и техните семейства. Те получават услуги и помощ за развитие на децата, като 105 в София и 99 в Пловдив. За 2014 г. в двата града са подкрепени 102 деца – 49 в София и 53 в Пловдив. За периода бе изработен Наръчник по ранна детска интервенция и бяха проведени форуми за учене, развитие и повишен капацитет на практици в областта на ранната детска интервенция в цялата страна.Услугата „Ранна детска интервенция“, която фондацията пилотира и развива се базира изцяло на семейно-ориентиран подход и фокус върху силните страни и умения на детето и семейството. Програмата дава възможност на родителите да разберат повече за потребностите на своето дете, да получат отговор на въпроси относно етапите на развитие на детето и как сами да помагат за стимулиране на силните му страни, така, че то да развие оптимално своите възможности. Специалистите, с които фондацията работи са преминали обучения и консултации на експерти от САЩ, Англия и България.

„Ранната детска интервенция“ е създадена, за да влияе положително върху ранните етапи от развитието на деца от раждането до 3-годишна възраст. Изследванията показват, че първите години от живота са най-важни, защото през тях се развиват 90 % от клетките на мозъка. Това е времето да се изгради стабилна основа за добро здраве и устойчиво развитие, което оказва влияние върху целия живот на човека. Фондация „За Нашите Деца“ работи в сътрудничество със семействата, защото те имат най-голямо влияние върху развитието и благосъстоянието на детето и така се увеличава ефекта от намесата на специалистите. „Ранна детска интервенция“ е ефективна програма, благодарение на която може значително да се намали броят на изоставените деца и това да има положителен дългосрочен ефект върху обществото.

За фондация „За Нашите Деца“
Фондация „За Нашите Деца” е наследник на британската детска правозащитна организация „Всяко Дете” и съществува в България от 1992 г. Днес фондацията работи за това нито едно българско дете да не прекарва първите години от живота си в изолацията на социалните домове, а да живее сигурно и обичано в семейство.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…