Европейската седмица на движението в България MOVE Week обяви своята програма. В седмицата на доброволен принцип са включени 34 български града, над 250 събития и 108 организатори. В момента регистрациите продължават и посочените цифри се увеличават. Очакванията са да имаме над 400 събития и 70 000 участника. Европейската картина е 750 града, един милион участника и 25 000 доброволци, включени в 2 000 събития и 200 Flash Mob-а.

MOVE Week 2014 ще се проведе едновременно в България и още 32 държави, в периода от 29 септември до 05 октомври. По време на седмицата на движението се предвиждат демонстрации и изпълнения на различни физически активности като йога, паневритмия, slack line (ходене на въже на ниска височина), уроци по паркур, Port de Bras – (модерната комбинация на танц, балет и движения), Капоейра, Pole Dance(танц на пилон), работни ателиета, зелен фитнес, масови зумба демонстрации, плувен маратон, City Run, функционални тренировки, планинско колоездене, гимнастика, кросове, турнири по футбол, велопоходи.

Философията на кампанията е да накара хората да се движат – независимо от тяхната възраст, образование и физическо състояние. Амбицията на движението е до 2020-та година да бъде променено поведението на сто милиона европейци и те да бъдат въвлечени в различни физически активности.

Доказано е, че най-малкото ежедневно физическо усилие може да предотврати болести като инсулт, инфаркт, Алцхаймер, диабет, високо кръвно налягане, рак. Ходенето пеш, изкачването на стълби, дори леките прикляквания и раздвижвания на ръцете, разхождането на детето или кучето – това са лесни за изпълнения движения, които са полезни за обездвиженото ни от работа и стрес тяло. Физическите упражнения са особено важни и за нашите деца, които са обездвижени и имат гръбначни изкривявания от изключително тежките училищни раници.
Тази година MOVEWeek влиза и по-активно в училищата, част от които организират отделни събития за своите ученици.
Инициативата MOVE Week се провежда за трети път в България, като за миналата година в него се включиха 35 000 души, в 435 събития, в 26 града.

В Пловдив събитията са основно на Главната улица – до Градската художествена галерия, Гребна база, „Конюшните на Царя”, парк Лаута.

Всички събития представляват отворени безплатни тренировки и уроци – всеки може да участва и играе. Призоваваме хората да бъдат в спортни дрехи и маратонки.

• Турнир по плажен волейбол – събота и неделя

• Pole Dance – модерните напоследък по света танци на пилон

• Капоейра – бразилско изкуство, комбинация между танц и бойно изкуство

• Tap Out – кардио тренировка, организирана от Wow Sport и водена от Иван Милчев – Мистър Менхънт 2013. Игрище No5 на Гребната база

• Паневритмия, летяща йога, йога за деца, акро йога

• Port de Bras - модерната комбинация на танц, балет и движения.

• В понеделник ще се проведе открит урок по Salsa, а в петък - по Зумба

• 5 километра бягане, което се прави всяка седмица на Гребната база и е популяно в градове като София, Варна, Пловдив

• Детски спортни игри на Лаута

• Еднодневен поход в близките Родопи, с професионален водач

• Тази година „Крива спица” ще организира велопоход в планината, велообучения

• Slack line – ходене на въже на ниска височина със Серафим Захариев – най-добрият в това движение в България

• Ученическо състезание „Луд умора няма” – организира се от ученици и включва план със задачи и 15 спирки в целия град

• Ще предоставим на всички фенове на бягането уроци по бягане с един от най-добрите треньори на Пловдив – Груди Грудев, на 71 години, тренирал и създал редица български бегачи

• Стрелба с лък

През октомври се предвиждат и още две грандиозни събития:

„NowWeDance – най-дългото хоро“
10 октомври, от 17:30, на Главната улица – от Пощата до Джумаята

„Plovdiv City Run 2014” - градски крос, който се организира за втори път, като през 2013 участниците бяха около 300, а за тази година сме предвидили повече от 500 участници
11 октомври, 10:00

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…