Освен богатата коледно-новогодишна програма на община Пловдив, която ще се състои на площад „Стефан Стамболов”, празничният афиш на града и концепцията за разнообразие се допълват от организирания за първи път в подобен формат „Бал в операта”. Събитието на 30ти декември ще оживи различните пространства на Дом на културата и ще продължи близо 7 часа. Новогодишният бал ще е с участието на световния тенор Камен Чанев, Михаела Филева, Васил Петров и Печенката. На различни локации ще има изпълнения на диксиленд, камерен оперен концерт,  ще се провежда училище за валс, ще се организира ретрофото с оперни костюми, а в конферентната зала ще има оперен видео маратон.

Следвайки един от основните си приоритети - превръщане на Пловдив в известна дестинация за културен туризъм в европейски мащаб, общината оказва съдействие и подкрепа към дейността на Държавна опера Пловдив като към най-големия културен институт в града. От своя страна новото ръководство на музикалната институция успя да изгради модерния имидж на операта и да привлече много нова публика.

„Избрах Пловдив, защото видях амбицията и ясните цели, които си поставя настоящето управление в областта на културата. Съвременният мениджмънт е налице и в двете институции и работи в синхрон. Вярвам, че с общи усилия можем да превърнем Пловдив в истинска културна столица.” – споделя доц. Нина Найденов, директор на Държавна опера Пловдив.

Политиката на Община Пловдив да организира събития в областта на културата, инвестирайки в популяризиране на културните атракции на града, е огромна предпоставка за ръст не само в областта на културния туризъм, но и на местните икономически показатели като цяло. Така се предвижда да се увеличи делът на туристите, чиято насоченост е опознаване на културната сцена на Пловдив. 

Като основен партньор по програмите за културен туризъм, Пловдивска опера реализира редица мероприятия на знакови за града архитектурни забележителности, които бяха много добре посетени и отразени в национален и международен мащаб. 

Лятната програма на Държавна опера Пловдив привлече над 12 000 души публика.  Поредица от концерти на Античния театър отбелязоха 100-годишнината от рождението на Борис Христов и 200-годишнината на Рихард Вагнер. Фестивалът OPERA OPEN посрещна световния бас Паата Бурчуладзе, солистката на Вагнеровия оперен фестивал Елизабет Стрид, китайското сопрано Хуи Хе директно от Арена ди Верона и българския изпълнител със световна кариера Камен Чанев. Амбицията на екипа е да създаде фестивал с международен престиж и да продължи да кани световно известни оперни певци.

Откриването на традиционния Есенен салон на изкуствата бе финансирано от община Пловдив и беше възложено отново на екипа на операта. Античният театър посрещна "Виртуози на цигулката"  с участието на Кристоф Конц, музикант с успешна международна кариера и солист на Виенската филхармония, професор Марио Хосен и пловдивската гордост Жаклин Прайс.

Община Пловдив стои в основата на създаването на добри партньорски отношения между Пловдивска опера и други културни институти и изпълнители. Съвременната концепция на музикалния форум 'Sounds of The Ages' всяка група да свири заедно с оркестъра на града, дава възможност за интегриране на различни жанрове и публика. В концерта на Paradise Lost през септември се представи нивото на пловдивските музиканти пред стотиците зрители от цял свят, които посетиха събитието на Античния театър. То се състоя в рамките на четвъртото издание на музикалния форум  

Хорът на операта бе високо оценен и поканен да гостува в Китай от диригента на филхармонията на побратимения с Пловдив мегаполис Шън Джън. Съвместното изпълнение на "Ода за човечността" от двата музикални института през август отбеляза 65-годишнината от установяване на дипломатически отношения между България и Китай. 

Създаването на политика за културния туризъм от община Пловдив, която да даде стратегически тласък на туристическия сектор, допринесе до реален ръст на туристите през 2014 година. Етнографски спектакъл на Пловдивската опера със специалното участие на ансамбъл "Тракия" бе реализиран специално за атрактивно представяне на Старинен Пловдив пред повече от 100 туроператорски фирми от цял свят по време на Международните срещи на туроператорите, които се организират в града.  

Развитието на Пловдивска опера и разрастването на летния фестивал OPERA OPEN са предмет на сериозно обсъждане от създадения Стратегически борд към музикалната институция. Зам.-кметът Стефан Стоянов представя община Пловдив в групата от изтъкнати общественици, бизнесмени и меценати, които чертаят бъдещия съвременен облик на Държавна опера Пловдив и лобират за финансова подкрепа.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…