Грандиозен и вълнуващ празник за пловдивчани и гостите на града сътвориха през вчерашния ден 14 институции, обединени в консорциум „Изкуство и образование“. Събитието бе посветено на 24 май и се проведе под патронажа на Пламен Панов, заместник-кмет „Култура, археология и туризъм“ на Община Пловдив. Първата мащабна изява на консорциума започна с откриване на изложба на преподаватели и студенти от всички специалности във факултета по Изобразителни изкуства в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“  и "Глаголицата" с произведения на ученици от НХГ „Цанко Лавренов“ Пловдив. Гостите на празника бяха посрещнати на стълбите пред Дома на културата с изпълнения на състави от Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“ и Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ – Котел. Изложбата откриха проф. д-р Галина Лардева-Минкова, Заместник-ректор по научноизследователска и художественотворческа дейност, Катедра "Изящни изкуства" в АМТИИ и Светлозар Чавдаров – директор на НХГ „Цанко Лавренов“. Приветствие към многобройната публика, препълнила фоайето на ет.2, отправи и проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, ректор на АМТИИ. Ръководството на арт университета, в който се изграждат таланти във всички изкуства, е инициатор и основоположник на сдружението. Освен възхитителната изложба, която може да бъде разгледана до 15 май, гостите се насладиха на изпълненията на възпитаници от НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив и сценичен етюд, изигран от възпитаници на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив.

 

Точно 19 часа, в зрителната зала започна концерт с участието на членовете на консорциума. В ролята на водещи се изявиха директорът на Драматичен театър – Пловдив Кръстьо Кръстев и Лили Бързева – от екипа на Опера Пловдив. Публиката се наслади на изпълнения на Академичния народен хор при АМТИИ с диригент проф. д-р Костадин Бураджиев, Хора на Държавна опера - Пловдив с диригент Драгомир Йосифов, балетната трупа на Опера Пловдив с хореограф Амедео Джунта, академични фолклорни състави и вокален ансамбъл „Про белканто“ на АМТИИ и фолклорен ансамбъл „Тракия“ с ръководител проф. Даниела Дженева.

 

Идеята за обединение на културните институти в консорциум „Изкуство и образование“ е на проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, ректор на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, която отправи  приветствие към участниците и гостите в залата.

 

„Да създадеш и вдъхнеш живот на нещо ново е идея, която винаги вълнува! Да създадеш обединение за изкуство и образование, точно в нашия град - Европейска столица на културата, е начинание, което със сигурност е още по-вълнуващо! Щастлива съм, че именно АМТИИ е инициатор на идеята за създаване на консорциум „Изкуство и образование“, каза проф. Тони Шекерджиева – Новак, която отбеляза в словото си и приноса на учебното заведение в българското и световно изкуство, дало толкова бележити имена. Тя финала тя цитира американския политик Едуард Еверет, който преди 200 години казва: „Образованието е по-добра защита на свободата,  от която ѝ да е армия“. „Образованието и културата са лекарство за голяма част от днешните предизвикателства. Искрено вярвам в това! Щастлива съм, че сме заедно в този път и процес. Благодаря на всички за подкрепата“, каза още ректорът на АМТИИ.

 

Началото на празника постави Академичният народен хор при АМТИИ, който изпълни творбите на Дмитрий Бортнянски – „Тебе поем“ и на  Стефан Мутафчиев – „Во Царствии Твоем“. След тях на сцената се качиха артисти на Опера Пловдив с диригент Драгомир Йосифов, които изпълниха из „Приглушени песни за женски хор“ от Любомир Пипков по текстове на Марина Цветаева в превод на Иван Николов , “Няма вечно да пее и спори” оп. 80, N3, “На баба” оп. 80, N4 . Академичният народен хор към АМТИИ с диригент проф. Костадин Бураджиев, пом. диригент ас. д-р Николай Гурбанов, вокален педагог доц. д-р Данка Цветкова, изпълни „Мори, айда, айда“ от Кирил Стефанов  и  „Пролетни песни“ на Стефан Мутафчиев. Зрителите видяха кадри от филма "Град за завръщане", който бе създаден през 2020-та година по повод Деня на славянската писменост от екипа на БНТ – Пловдив. Един проект, който се осъществи в периода на пандемия, когато екипите на БНТ , Опера - Пловдив, Община Пловдив и ОИ „Старинен Пловдив“ си подадоха ръка и бяха заедно дори и в трудни времена. Специални благодарности бяха отправени към екипите на БНТ – Пловдив с ръководител Деси Шишманова и БНР - Пловдив в лицето на Чавдар Каришев, както и към доц.д-р Елена Кантарева – Дечева, директор на Общински институт “Старинен Пловдив”. Балетът на Опера Пловдив  изненада публиката със "Сапинес“, хореография Амедео Джунта и солисти – Амедео Джунта и Елена Кучкова.

 

Концертът продължи с  емблемата на Пловдив – ансамбълът, със стотици хиляди почитатели, който вече 48 години  е новатор в музикалните и танцови форми, като нито за миг не прекъсва връзката на съвременното изкуство с дълбоките корени на българския фолклор, Ансамбъл Тракия с ръководител проф. Даниела Дженева. Студенти от катедра Хореография изпълниха Северняшки танц, музика: народна, аранжимент: Цветан Василев и Генчо Генчев, хореография: Вероника Василева - студент I курс, Българска народна хореография, Шопска сюита - музика проф. Милчо Василев, хореография: доц. д-р Стефан Йорданов в изпълнение на Щатен танцов състав към Академия за музикално танцово и изобразително изкуство с ръководител доц. Стефан Йорданов. Първомайски майсторлъци - музика: Борислав Гълъбов, хореография: доц. д-р Димо Енев, изп. Ансамбъл Тракия с ръководител проф. Даниела Дженева.

 

На финала, участниците в концерта и ръководителите на институциите-членове на консорциум „Изкуство и образование“ излязоха заедно на сцената, където бе поканен за приветствие заместник-кмета Пламен Панов, патрон на консорциум „Изкуство и образование“ и на празничните прояви.

 

Щастлив съм и се вълнувам да бъда патрон на първото мащабно събитие на консорциум „Изкуство и образование“! Това, което виждаме днес, с участието на 14 институции, ясно показва, че всички ние изповядваме общи ценности. Защо е важно? Защото днес ние живеем в свят, доскоро белязан от пандемията, днес – от войната и агресията, все неща, които повече ни разделят, отколкото да ни обединяват. Този консорциум е ценността на „нашето Заедно“. То ни помогна Пловдив да стане първата българска Европейска столица на културата. То ни държеше заедно и когато бяхме затворени, в трудни условия за култура, изкуство и образование. То изкристализира за да обедини 14 институции, които продължават заедно! Днес ние можем да направим послание към цяла България, че тук в Пловдив се роди първият реален европейски клъстер за култура! Искам да кажа и още една новина, че Община Пловдив стартира процедура да стане част от този консорциум. Ще продължаваме заедно!“, каза заместник-кметът Пламен Панов, който поздрави всички с наближаващия, най-светъл български празник 24 май.

 

Празникът завърши с общо изпълнение на „химна на българската просвета“ - песента „Върви, народе възродени“ по стихове от Стоян Михайловски и музика на Панайот Пипков, известна още и като „Химн на св. св. Кирил и Методий“.

 

 

 

Членове на създадения в края на миналата година консорциум „Изкуство и образование“ са АМТИИ - Пловдив, Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“, Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ – Пловдив, Държавна опера – Пловдив, Държавен куклен театър - Пловдив, БНР Радио Пловдив, Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“, Националната гимназия за сценични и екранни изкуства –Пловдив, Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“, Фолклорен ансамбъл „Тракия“, СНЦ „Български национален младежки фолклорен съюз", Общински институт „Старинен Пловдив“, Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“, БНТ 2 - национална обществена телевизионна програма на Българската национална телевизия.

 

Image Gallery

View the embedded image gallery online at:
https://kapana.bg/afish/sabitiya/item/17693-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD#sigProId79d408ab30

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…