В празничния 24 май на сцената на пл. „Стефан Стамболов“ се състоя концерт на представителни състави от  АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" , факултет „Музикален фолклор и хореография“ с декан проф. Даниела Дженева, част от програмата на община Пловдив, посветени на най-българския празник.

 

В следобедните часове за радост на пловдивчани и многобройните гости на сцената се изявиха Академичен народен хор с диригент проф. Костадин Бураджиев, Академичен фолклорен ансамбъл с главен художествен ръководител проф. Милчо Василев и студенти от катедра „Хореография“ с ръководител проф. Антон Андонов. На финала, танцьорите поведоха хоро около фонтана с пеликаните, в което се включиха с много настроение десетки хора от публиката.

 

Академичният народен хор при АМТИИ е създаден през 1980 г. С изключително високото си художествено равнище, хорът се равнява по технически и художествени възможности с редица професионални хорове, изпълнявайки песни, създадени на фолклорна основа, преодолявайки вокално-технически, фактурни и интерпретационни трудности. Хорът притежава широк диапазон на своя репертоар - от изворната народна песен от различни региони на страната, до многогласни обработки, авторски композиции, изградени с авангардни изразни средства, старинни ортодоксални песнопения и др. За Академичния народен хор са написани и посветени много творби от Иван Спасов, Стефан Мутафчиев, Асен Диамандиев, Кирил Стефанов, Николай Стойков, Николай Кауфман, Анастас Наумов, Красимир Кюркчийски и др., на които осъществява първи изпълнения. С тях хорът става родоначалник на явлението „нова фолклорна вълна”, характеризиращо се с интонации и метроритми, вградени в творчеството на българските композитори, с обогатяването на музикалния фолклор със съвременни изразни средства, както и с високия професионализъм на интерпретация. Изключителни са успехите на хора в многобройните му концерти в страната и чужбина. Диригенти на Академичния народен хор са били проф. Асен Диамандиев, доц. Стефан Мутафчиев и проф. Василка Спасова, която е в основата на големите успехи на хора. От есента на 2004 г. главен диригент на хора е проф. д-р Костадин Бураджиев. Хорът е в нов формат - изграден е само от студенти по народно пеене от всички специалности в АМТИИ. За изключителните си творчески постижения през ноември 2008 г. хорът, ръководен от д-р Костадин Бураджиев е удостоен с най-високата национална награда за музика в България - “Кристална лира”.

 

Академичния фолклорен ансамбъл при АМТИИ - Пловдив е създаден през 2000 г. Съставът му включва 3 формации - народен хор, народен оркестър и танцов състав. Изпълнителите в тях са млади, всички са завършили АМТИИ, високо квалифицирани и притежават изключителни качества като изпълнители. Главен художествен ръководител е проф.-акад. Милчо Василев, хореограф е гл. ас. д-р Стефан Йорданов. Народният хор се състои от 12 певици, които могат да пеят многогласно съобразно музикалната творба, както и автентични едногласни и двугласни песни от всички региони на България. В състава има певици с ярки изпълнителски качества, притежаващи отлична орнаментика, тембър, диапазон и индивидуален стил на пеене, характерен за областта от където е самата тя. Народният оркестър се състои от 7 музиканти - изпълнители на традиционните български народни инструменти - кавал, гайда, гъдулка, тамбура, контрабас и тъпан. Всеки един от тях е виртуоз на своя инструмент. Изпълняват авторски музикални произведения и автентични мелодии от цяла България. Танцовият състав се състои от 16 танцьори – 8 жени и 8 мъже, завършили специалност ”Българска народна хореография” в АМТИИ. Всички са отлични изпълнители на народните танци от всички региони на България. Академичния фолклорен ансамбъл притежава красиви национални костюми и богат репертоар - от авторски музикално-танцови постановки до автентични песни, инструментални пиеси и танци на България. Освен българска програма, Академичния фолклорен ансамбъл изпълнява и песни и танци на народите и най-вече от Балканските страни. Има издадени няколко CD и DVD диска със своя продукция и е носител на много награди от престижни международни фолклорни фестивали и конкурси.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…