Този петък (27 февруари) от 19:00ч. в Bee Bop Cafe ще е Пловдивската премиера на документалния филм „Аз бях Джeк Керуак“ с режисьор Лиза Боева, създаден с подкрепата на Нов български университет. Името на американския писател умишлено е изписано така, а не Джак, както е прието. Лентата е посветена на т.нар. бийт поколение – тема, върху която Лиза има защитен докторат, издаде и книга. В основата са уникални интервюта, заснети в САЩ, заедно с Ицко Финци. Във филма актьорът изпълнява интересна роля. На въпроса каква е тя, младата дама отговаря: Ами... той е нещо като хор в древногръцка пиеса. Прави връзки между действията и обяснява историята. Отговорът може да ви се стори странен. Но само ако не познавате други проекти на творческия дует. Те винаги избират непознати територии и оригинални гледни точки, за да преведат зрителите през тях.

 

Интервю с Лиза Боева

Темата за битниците и хипитата, върху която работя отдавна, обхваща периода от 1947 г. – разказва Лиза. – Тогава е първото пътуване на Керуак на автостоп, описано в книгата му „По пътя“. Достигнала съм до 1972-73 г. Най-общо казано, движенията са три – битници, хипстъри и хипита. Към хипстърите са и „веселите пакостници“ (Merry Pranksters) – група около писателя Кен Киси, с която той пътува из Америка. Досега съм изследвала този исторически отрязък. Филмът обхваща само бийт поколението. През 2007 г. заедно с Ицко отидохме за откриването на музея на битниците в Сан Франциско (The Beat Museum). Там книгата „По пътя“ е изложена на всички езици, включително и на български. Срещнахме се с някои от спътниците на Керуак в приключенията, пресъздадени в романа. За събитието беше дошла Каролин Касиди, прототипът на литературната героиня Камий Мориарти. Тя е съпруга на Нил Касиди, в култовото произведение на Керуак той е Дийн Мориарти. Там бяха и тримата им сина. Получи се жив разговор, който записахме. Каролин разказа много интересни неща. При последното си пътуване до Щатите със съжаление научихме, че тя е починала. Срещнахме се и с Ал Хинкъл (в книгата описан като Големия Дънкъл), той ни покани на гости в Сан Хосе. Разговаря с нас часове – докато имахме въпроси. Когато му казах какво влияние е имала тази книга върху няколко поколения българи и върху мен самата, той остана изумен. Беше му интересно, че ние, идващи от държава, чието име не е чувал, се интересуваме от тази история, че в героите от книгата се припознават хора от другия край на света. Имахме и още събеседници. Те разказваха еднакви събития, всеки от своята гледна точка. Например, какво според тях е погубило Керуак, за самоубийствения живот на Нил Касиди... Научихме много неочаквани подробности. Разбира се, по-добре да видите филма и да чуете всичко това от първо лице.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…