Иван Ангелов изкритикува пловдивската опера по време на пресконференцията за концерта тази събота

Изпращаме февруари месец с грандиозен концерт в Дома на културата, посветен на творчеството на Вагнер.  На пресконференция днес в общината бяха представени и двете световни звезди, които ще се качат на пловдивската сцена – сопраното Елизабет Стрид от Швеция и американският тенор Даниел Брена. Елизабет е вече позната на пловдивската публика, след като миналата година взе участие във фестивала Opera Open в представлението „Полетът на валкюрите”. Това беше едно от най-хубавите ми преживявания като певица, сподели Елизабет и допълни, че за нея Пловдив е като втори роден дом.

Тук сме любители на италианските класици, като Верди, например, но Вагнер е име, което не бива да забравяме. Иван Ангелов, който ще бъде диригент на концерта си спомня как през 80-те години композиторът е бил изцяло зачеркнат от културния ни живот, тъй като немското му потекло е напомняло за Хитлер и фашизма. Но Вагнер не е само име, а една цяла епоха. Той внася дух, въвежда музикална характеристика на героите си, а оркестърът му става по-голям и активен. Двамата гост изпълнители са световно признати в сферата си. Елизабет е една от звездите на Вагнеровия фестивал в Байройт, а Даниел един от най-убедителните изпълнители на Зигфрид в момента.

В пловдивската опера всичко се прави от днес за вчера, заяви диригент Иван Ангелов и допълва, че според него  Пловдив не може да планира събитията си, както се случва в другите европейски държави. Твърде много спънки и институции, които вместо да помагат за възкръсването на културния живот, то те пречат. Но операта е една брошка за града ни, която независимо от всички проблеми успява да задържи своето  високо ниво. Лучано Ди Мартино напомни, че тази финансова криза не е ударила само България и целия свят и дори в родната му Италия творците стоят с месеци без заплати и това не бива по никакъв начин да притеснява българската публика. А Десислава Десева, отговорник по комуникациите към операта, успокои, че финансовото положение на институцията не е толкова зле и обеща в най-скоро време да се проведе специална среща, в която да се разиска тази тема.

Билети за концерта все още има, а цената им варира от десет до двадесет лева. 

1 comment

  • Comment Link Слави Д. Слави Д. Фев 24, 2015

    Има нещо гнило в операта- пеят световни звезди; дирижира признат в Европа диригент, а билетите- непродадени! Скоро бях на ,,Макбет" и една трета от местата в ГДК бяха празни!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…