Необичайна клавирна симбиоза от български и американски пианисти ще прозвучи на 6 юни от 18 часа в Студио 1 на БНР – Пловдив с вход свободен. За първи път на една сцена Джон Томас/ САЩ / и Велислава Стоянова/България/ представят клавирният концерт „BU-TU-BA“. Авторите са впели в названието първите срички на английски на националността на музиката, която ще звучи на събитието – от  български, турски и балкански творци. Специален гост на събитието е пианистът проф. д-р Ромео Смилков, който транскрибира и част от представяните пиеси.

Редом до емблематични пиеси от Панчо Владигеров, Димитър Ненов, Марин Големинов, Николай Стойков публиката ще чуе и малко познати творби на турските музиканти Фазъл Сай и Йоздемир Ердоган. Акценти в програмата са „Пиеса във фолклорен стил“ на композитора Иван Спасов (90 години от рождението), изпълнена от д-р Велислава Стоянова и премиерата на I Ноктюрно за пиано на 4 ръце (V. 2024) по песен „Нощ“ (1915) на Петко Стайнов, изсвирени от американския пианист Джон Томас и Ромео Смилков.

Този концерт е продължение на съвместното сътрудничество на пианистите от периода им на специализация по програма на „Фулбрайт“ (2019-2020) чрез Департамент за Следдипломна Квалификация при АМТИИ, Пловдив. Събитието се осъществява с подкрепата на Район Централен – Пловдив.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…