От днес младежи, които не са на трудов договор, могат да кандидатстват за „Резиденция Баба”, за да създадат социални иновации, базирани на традициите в едно от родопските села  Манастир, Белица, Югово, Дряново или Джурково

Вече е отворена за кандидатстване социално-предприемаческата  платформа на Фабрика за идеи  - „Резиденция Баба“ – инициативата, която среща ресурсите на младите хора с тези на традиционната култура и възрастните хора от Родопите, за да могат заедно да намерят нови решения на комплексните проблеми, причиняващи страшното обезлюдяване в български села. За да участват, кандидат-резидентите трябва да попълнят регистрационната форма и да мотивират избора си за участие като представят своята иновативна идея за подобряване условията на живот – иономически, социално и културно в родопските села. Процедурата е отворена до 4-ти май.

Резиденциите ще дадат за период между четири и шест седмици възможност на младите хора да усвоят процес на формиране на социално-предприемаческа идея и едновременно с това да се запознаят и усвоят някои от уникалните занаяти, практикувани в тези села. Селектираните кандидати ще преминат през две специфичи обучения: дизайн-мислене, социално предприемачество и социални иновации с Фабрика за идеи, а с партньорите от Асоциация „Онгъл“ участниците ще преминат през специфично обучение за теренни етноложки проучвания, което да им позволи да се запознаят в дълбочина с уникалните за селата вярвания, мироглед, обичаи и ценностна система.

Уменията на младите ще бъдат в помощ на домакинствата при техните ежедневни дейности, както и в помощ на селото. След престоя си младежите ще доразвият идеите си в „Лабораторията за Баба-иновации“, където ментори – предприемачи, антрополози и социолози, журналисти ще могат да помогнат на конкретни идеи да порастнат, укрепнат и се реализират.

Идеята на Фабрика за идеи с тази инициатива е да покаже, че е възможно да мислим за българското село като кошер за социални иновации, а не за безвъзвратно изгубено минало.

Информация за селата, техните жители, традиции, поминък, занаяти и проблемите им можете да намерите ТУК. 

Кой може да кандидатства?

Младежи до 35 години, които: 

-  са студенти (поне трети семестър) в кое да е учебно заведение в България 

- са завършили висшето си образование през последните 2 години (в България или чужбина) и/или в момента са безработни или работещи на свободна практика

До кога и как може да се кандидатства? 

Желаещите да участват трябва да попълнят онлайн регистрационна форма като представят себе си, мотивацията си и идея за проект или проблем, който да решат. Срокът за кандидатстване е до 17:00 на 4 май. Резултатите ще бъдат обявени след 8 май. 

 

Как ще протече проектът?

От всички кандидатствали ще бъдат избрани 20 младежи, които ще преминат през обучения по социално предприемачество, дизайн мислене, теренни етноложки проучвания и др. След като бъдат подготвени, те ще прекарат от 4 до 6 седмици в селата Манастир, Белица, Югово, Дряново и Джурково в Община Лъки. 

Там младежите ще живеят в местни домакинства и освен, че ще помагат в семейството и в общността, ще изучават специфичните за селото култура и занаяти и ще могат да разработят заедно с местните хора иновативна идея за продукт, услуга или събитие, които да привлекат интерес към селото и да решават негов икономически, социален, екологичен или друг проблем.

Резиденциите ще се състоят през юли и август и в края им участниците ще могат да организират закриващо събитие заедно с местните общности. След приключване на резиденциите, участниците ще станат част от „Лаборатория за баба иновации“ – тип инкубатор за социално предприемачески идеи, в който с помощта на експерти, те ще могат да доразвият проектите си и да търсят възможности за тяхната реализация. 

 

За „Резиденция Баба”:

„Резиденция Баба“ е иновативният отговор на асоциация „Фабрика за идеи“ на болната тема и нарастващ проблем с обезлюдяването на българските села. 

С инициативата организаторите от „Фабрика за идеи“ и партньорите им от Общинска фондация „Пловдив 2019“ и Асоциация за антропология, етнология и фолклористика „Онгъл“ целят да насочат вниманието към проблема, да провокират осъзнаване за ресурсите на българското село и да представят безкрайните възможности за културни и предприемачески инициативи, които могат да се реализират извън големия град.

„Фабрика за идеи“, „Пловдив 2019“ и Асоциация „Онгъл“ пожелават на всички кандидати успех! 

За контакт и повече информация: 

Янина Танева
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
0876 555 190

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…