Добрата традиция на Международния фестивал на камерната музика през последните години да представя на концертния си подиум даровити млади музиканти от Украйна продължава и в сегашното му издание. На 18 юни (четвъртък), 20:00 часа, в Етнографския музей пловдивчани ще чуят Сонатното дуо Павел и Анна Хмара. 

И двамата музиканти са завършили Украинската национална музикална академия „П. Ил. Чайковски”, и двамата са лауреати на престижни международни конкурси. Всеки поотделно има успешна кариера. В рамките на „Филхармония на нациите” – Павел Хмара (цигулка) се изявява в Германия, Швейцария, Австрия, Великобритания, Италия, Русия, САЩ и Южна Африка (2001 до 2007 г.). През  същия период, като член на ансамбъл „Киевски солисти”, концертира в различни градове на Украйна, Полша и Япония. От 2007 г. е солист в Националния дом за органова и камерна музика на Украйна в Киев. Пианистката Анна Хмара също има завидна солова концертна дейност, освен това участва в турнета с различни камерни ансамбли. Понастоящем преподава в Украинската национална музикална академия „П. Ил. Чайковски”.

През седемнадесетгодишното си съществуване Дуо Павел и Анна Хмара развива най-добрите изпълнителски традиции, има богат и разнообразен репертоар, обхващащ и съвременни произведения, а също и много концерти. Пловдивчани ще чуят сонати за цигулка и пиано от Моцарт, Брамс, Шимановски и Стравински.

Концертът на Дуо ХМАРА е под патронажа на инж. Димитър Георгиев, почетен консул на Украйна в Пловдив, основен спонсор на Фестивала.

 „Класика и джаз“ е мотото на концерта на 19 юни (петък) – на традиционното за Камерния фестивал място и в обичайния му час. Дж. Гершуин, Д. Елингтън, К. Портър в изпълнение на Антони Дончев – пиано, и Лилия Илиева – вокал, ще прозвучат в първата част на концерта. Втората му част ще е подвластна на Сакс квартет ГОРИ, който ще изпълни твори от  Й. С. Бах, Й. Щраус-син, Е. Сати, С. Рахманинов, С. Прокофиев, Кр. Кюркчийски, В. Бележков.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…