„Стабат матер” от Росини ще прозвучи на Велики четвъртък в Дом на културата от 19 часа. Веикденският концерт на Опера Пловдив е със специалното участие на Филхармоничния хор на Тампере (Финландия). Музикантите вече са в Пловдив и репетират с колегите си от хора и оркестъра на Опера Пловдив. Диригент  ще е Яни Сивен от Финландия.

Римо-католическият химн „Стабат Матер” е създаден върху текста на средновековна латинска поема, възпяваща страданията на Христовата майка при кръста на Спасителя. Росини пише „Стабат матер” за сопрано, мецо-сопрано, тенор и бас, смесен хор и оркестър. Солисти са Евгения Ралчева, Марк Фаулър, Елена Чавдарова-Иса, Пламен Кумпиков.

Филхармоничният хор на Тампере е създаден през 1990 и е достатъчно голям да изпълнява големи хорални произведения с Фихлармоничния оркестър на Тампере и с Радио симфоничния оркестър на Финландия.

 

Билети за Великденския концерт със „Стабат матер” се продават на касата на Концертна зала и в Билетен център пред Общината.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…