Шестото поред издание на образователната платформа "Въведение в съвременното изкуство" в София стартира с новия формат - Лекционни турове с художника Лъчезар Боджиев

Първият лекционен тур с Лъчезар Бояджиев ще се проведе на 14 май

Образователната платформа „Въведение в съвременното изкуство“ на фондация „Отворени изкуства“ и галерия SARIEV Contemporary продължава и тази година в София. За шестото си издание платформата стартира новия формат лекционни турове с художника Лъчезар Бояджиев. Платформата продължава образователната си линия за създаване на познание и съзнание за съвременното изкуство, а новият формат цели да предложи нов подход за включване на публиката и възприемането на изкуството и градската среда в по-широк контекст.  

През май, юни, септември и октомври ще се проведат четири лекционни тура, всеки един от  които със своя собствена тема, концепция и маршрут на различни локации в София в градска среда, паметници, галерии и музеи. Туровете са насочени към хора, които се занимават или интересуват от съвременно изкуство, но не е необходима предварителна подготовка или образование. 

Първият лекционен тур с Лъчезар Бояджиев ще се проведе на 14 май (събота) в София.  

Групите за туровете ще бъдат с до 15 човека. Поради ограничения брой места желаещите за участие трябва да се запишат на адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. до 11 май, като включат следната информация: име, професия/специалност, телефонен номер и да опишат накратко защо имат интерес да участват. В седмицата преди първия тур участниците ще получат подробна информация за маршрута, както и в колко часа и къде е сборният пункт. 

Една от основните цели на образователната платформа „Въведение в съвременното изкуство“ е да бъде отворена и свободно достъпна за всички. Именно заради това лекционните турове ще бъдат подробно документирани и непосредствено след тяхното провеждане ще бъдат публикувани снимки и видеа. Следете страницата на фондация „Отворени изкуства“ – www.openarts.info. 

Датите, темите и маршрутите, както и крайните срокове за записване за следващите турове ще бъдат обявени допълнително.  Всяка разходка из града е една рисунка в градската среда – дърпате „тигели” по булевардите, щракате кадри в акварелен Instagram и пастелен Sketch Guru или просто трупате видения за хора, сгради, паметници, реклами и всякакви други неща. Паул Клее, един от най-важните художници на 20 век, казва, че рисуването за него е като „да изведеш линията на разходка”. А в живота на индианците Апачи от Северна Америка преминаването, реално или мислено, през конкретните места от територията на племето не е само припомняне на техните имена – всяко място е „гнездо” от знание; всяко място „държи” историята, морала, културата и мъдростта на племето. Разказът за местата е разказ за племето; преминаването през местата е преминаване през културното „тяло” на племето; мястото е не само пейзаж, но и „контейнер” за идентичността на племето – от езика, до визуалните асоциации и гледки.

В тези разходки из София ще се опитаме да съчетаем в едно града и изкуството, визуалната среда и пластовете на градска история и култура, съвременното изкуство и музея на класическите образци, паметника и билборда – ще се опитаме да наблюдаваме и изговаряме живеенето в града като че ли „рисуваме” с очи, тела и думи в пространството и с „материала” на София. 

Казват, че изкуството днес е урбанистичен и космополитен феномен. Тогава – какъв по-добър начин да го „изпитаме” на собствен гръб от една разходка из града с широко отворени очи?    

Всяка от четирите разходки ще има различен маршрут и тема. Предвиждат се както централни, така и периферни локации в София. „Спирките по пътя” ще бъдат както на открито – площади, паметници, сгради, гледки, така и на закрито – галерии, музеи, ателиета. Местата ще бъдат както познати на всички – ще ги видим по нов начин, така и непознати – ще ги открием заедно. Всяка разходка има своя тема, но през всички преминава проблемът за градското живеене, история и култура във връзка с практиките на съвременните визуални изкуства (...от паметника до дисплея на смартфона). Например – известната личност и обикновения гражданин в пространството на града; особености на телесното поведение на софийския жител и практиките на пърформънса; материална среда и нематериална визуалност – интуиции за визуална екология и политическа урбанистика; градът като машина, градската среда като интерфейс, и жителят на града като обект, който създава града, но е и създаван от града.   

Първата разходка на 14 май 2016 г. ще има за тема известната личност и обикновения гражданин в пространството на града. Ще се започне с това как градът е общо място за всички, но всеки негов жител има своя градска „картография”, как общите места не винаги означават общи спомени; ще преминем през скандални места и неща; ще опитаме нови тротоари и паркинги за избрани, както и стари улици и паркове за игра. Ще завършим при един художник в изложбена среда и странни визии за днешния свят. 

Лъчезар Бояджиев

Лъчезар Бояджиев (1957, София). Визуален артист. Работи с лични интерпретации на обществени процеси, с градска визуалност и намеси в публичното пространство. Прави инсталации, фотографии, обекти и рисунки, видео и пърформативни лекции. Подобни проекти реализира в Пловдив през септември 2014 г. за Нощта на музеите; в София през юни 2013 г. за проекта Западен парк – изкуство в публичното пространство; в Йерусалим през август 2008 г. в рамките на The Jerusalem Show 0.1 – изкуство в градската среда; в Сингапур, Любляна, Касел, Санта Фе, Белград, Шарджа, и много други. Негови творби са били представяни в: “Изпъчи се и задръж!”, One Night Stand,София  (2014, соло); “Not a Library Artist either”, SALT Galata, Истанбул (2013, соло); “Художник в депото”, СГХГ, София (2010, соло); “Mature and Angry”, Ancient Bath – CCA, Plovdiv, Bulgaria; “The Grammar of Freedom: Five Lessons”, GARAGE MCA, Moscow and “Art for Change 1985-2015”, Sofia City Gallery, Sofia (2015); “Disconsent”, Ancient Bath – CCA, Plovdiv, Bulgaria (2014); “Economics in Art”, MOCAK, Cracow (2013); “The Best of Times, the Worst of Times”, 1st Biennial, Kiev and “The Eye Never Sees itself”, 2nd Biennial, Yekaterinburg (2012); “The Global Contemporary”, ZKM, Karlsruhe (2011); 2010 - “Thank You for Your Understanding”, 2-ро биенале, Антакия; “The Fate of Irony”, KAI 10, Дюселдорф; “Beyond Credit”, Antrepo 5, Истанбул; “Wealth of Nations”, Spike Island, Бристол; 2009 - “Common History and its Private Stories”, MUSA, Виена; “Liquid Frontiers”, Лил; 2008 - “Art, Price and Value”, Palazzo Strozzi, Флоренция; “Wonder”, 2-ро биенале, Сингапур; “The Jerusalem Show”, Al-Ma’mal, Йерусалим; “Lucky Number Seven”, 7-мо биенале SITE, Санта Фе, САЩ; 2007 - “Footnotes: on Geopolitics, Markets and Amnesia”, 2-ро биенале, Москва; “5 Views to Mecca”, Feinkost, Берлин (соло). Член-основател на ИСИ–София.

Първи лекционен тур: 14 май, 2016

Маршрут: публични пространства и паметници в централната градска част и периферията, галерии и музеи 

Задължително записване за първия тур на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.до 11 май. 

Туровете ще бъдат български език

Вход свободен

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…