В разгара на есенния сезон в галерия Аспект за пръв път със самостоятелна изложба гостува Михаела Иванова. Нейните картини са познати на ценителите на живописта в Пловдив, където повече от две десетилетия тя активно участва в художествения живот. Завършила СХУ за изящни изкуства „Ц. Лавренов” в Пловдив и Факултета за изобразително изкуство във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, Михаела Иванова е автор на повече от десет самостоятелни изложби и има многобройни участия в национални изложби, групови представяния, кураторски проекти и пленери, в България, Сърбия, Македония, Унгария. Отличена е с Награда за живопис на ДПХ , Награда на списание „Осем” в конкурса за живопис „Цветните лъчи на светлината” и Номинация за живопис в конкурса за националните награди на Алианц, през 2012 г.

В настоящата изложба в Аспект Михаела показва последните си картинни цикли, по–голямата част от които, са рисувани през 2013 – 2014 г. Вярна на своя интерес към пейзажа и фантастичната природа на българските планини, художничката представя различни гледни точки, природни състояния и сезони. Колоритът е доведен до условност, но особено характерно е опиянението от синия и зеления цвят – цветовете на българската природа, използвани с истинска последователност в сериите от планински пейзажи с езерата на Пирин и Рила. Същевременно пейзажите на Михаела Иванова носят поетично – философски послания. В нейните творби, природните форми – земята и водата, небето и планината, облаците и дървесата, са изведени до алегория и символ. Изследват се възможните състояния на пространствата и възможните присъствия в тях, независимо от това, което се случва в действителност. От картинитe струи светлина, но тя е съзерцателна, медитативна – светлината, която идва, съпровожда ни и се завръща във вечността. В скромни кавалетни формати, авторката успява да постигне изграждането на една възвишена поетика от природата на българската земя, с умението на сериозен живописец и вдъхновен пътешественик.
В трите зали на галерията Михаела Иванова експонира 18 живописни платна и шест акварела, които любителите на изобразителното изкуство могат да видят от 14-ти октомври до 03-ти ноември.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…