В Държавен куклен театър – Пловдив ще се състои премиерата на спектакъла „Бомбето” по едноименната новела на Йордан Радичков. Текстът се поставя на сцена за пръв път

 

Проектът е част от програма "Наследство" на Пловдив - Европейска столица на културата 2019

 

С предизвикателството да открие театралния език, с който да представи необятната вселена на Йордан Радичков, се зае екипът от изключителни професионалисти -  режисьор: Катя Петрова, сценограф: Рин Ямамура, композитор: Христо Йоцов, хореограф: Анна Пампулова, пом.- хореограф: Мария Димитрова, анимация: Сотир Гелев и актьорите: Балена Ланджева, Велизар Евтимов, Венцеслав Димитров, Димитър Николов - Шаблата, Елин Стоянова, Ивелин Николов, Мария Димитрова, Наталия Василева, Стайко Стайков.

 

Спектакълът е посветен на великата Юлия Огнянова – режисьор, оставил дълбока следа в историята както на Държавен куклен театър – Пловдив, така и на световното куклено-театрално изкуство. Юлия Огнянова е учителят, вдъхновил Катя Петрова да създаде представлението.

 

„Това е абсурдна, гротескова, трагикомична игра, разказана през предмета – шапка. Човек цял живот си мисли, че той си избира шапката, а всъщност шапката избира човека.”,  казва Катя Петрова. „Това е патологична мостра на обезличения човек. Всичко решава шапката, а тя е символ на социалното начало.”

 

Това е четвъртият съвместен проект на екипът на Катя Петрова и сценографа Рин Ямамура, която борави фино с условностите и намира визията на метафоричния литературен материал. Прекрасната музика, въздействащата анимация и движенческата партитура на актьорите допълват и засилват внушението на спектакъла.

 

Трупата на театъра  с пълна отдаденост се включва в търсенето на средства, с които да преведе образното богатство и дълбочина на радичковия свят. Актьорът Димитър Николов споделя, че за него текстът е философски прочит на преходността на човека от „птичия поглед” на автора. Към актьорския екип се присъединява и гост-актрисата Балена Ланджева, която е част от фамилията Сивинови – едни от знаковите артисти, създали облика на Куклен театър – Пловдив през годините. Съвместната работа на новите актьори и на техните по-опитни колеги, дава много интересен резултат – различни гледни точки към почти стогодишния период от историята, който обхваща новелата. Всички обаче споделят обща цел -  да провокират зрителя и да поставят пред него трудните въпроси за избора, идентичността и свободата.

 

Великият Йордан Радичков прави прекрасен анализ на човешката същност, който продължава да звучи актуално и днес. Самият той задава въпроса „Защо да говорим за бомбето, а не за човека?” и сам отговаря метафорично - човекът се ражда, слагат му различни шапки или той сам ги избира, но накрая винаги го изпращаме с „Шапки долу!”.

 

Зрителите на театъра могат да закупят билети за „Бомбето” за датите 11-ти, 18-ти и 25-ти март.

 

 

 

Снимки от пресконференция: Ванеса Попова

 

Снимки от спектакъла: Мартин Атанасов

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…