SARACTA или „Пазителят“, това е името на най-новото, най-смелото и извън всякакви рамки, музикално приключение на продуцентите Fabrizio Parisi и The Editor. Този път в предизвикателството се включва и едно легендарно име за българската музика – Господин Господинов-Гепи. С този проект той се завръща след 20-годишна музикална пауза.

 

Премиерата на видеото на SARACTA е днес (15 март), в 10:30 часа, в официалния YouTube канал на Fa&Mi Music.

 

Исово пеене и агресивен, некомерсиален хаус ритъм пренасят векове назад до мистичните времена на прабългарите. Хипнотизиращият глас събужда първични енергии и разкрива вселенски закони, непознати на модерния човек.

 

Гепи е изсвирил гайдата в SARACTA, като заедно с Fabrizio Parisi и The Editor е автор на музиката на парчето. “Навлизането ми в електронната музика е продиктувано от търсенето на най-правилния начин да предам емоцията, която искам”, споделя Гепи - легендарният основател на студио „Стейн“.

 

Този смел проект е музикален експеримент не само за Гепи, но и за продуцентите Fabrizio Parisi и The Editor, който непрекъснато разширяват границите си до състояние, в което да спрат да съществуват. SARACTA е първото парче, осмелило се да вплете звуци от преди хиляди години и модерен електронен бийт!!!

 

Видеото към SARACTA не допълва, а надгражда посланията. В основния му фокус е прабългарският календар – най-старият и точен календар в света. Гепи влиза в ролята на „Пазителят“ – колобър, който създава и съхранява този календар. Мистиката е втъкана в целия реквизит и дори костюмите, дело на фантастичната Пламена Боева – костюмограф, специализирал в световноизвестната киностудия Cinecitta в Рим, която работи ексклузивно за италианска театрална сцена. „Колобърският костюм отне около 3 месеца от скицата до финалния вариант. Голяма част от времето прекарах в проучване, защото няма оставени категорични писмени доказателства за облеклото на колобъра. Костюмът не е исторически документален, а съм заложила на символиката на прабългарите в него“, разкрива Боева.  

 

Отмерването на времето е закодирано и в мистичните жестове на Гепи, който с ръка показва символите на зимното (In day) и лятното (En day) слънцестоене, и на пролетното и есенното равноденствие (equinox), както и отброяването на 12-те месеца.

 

Цялата визия на SARACTA е мистичен разказ за древните ни и славни предци надхвърлящ пределите на музиката. Кодировката е не само в костюма и жестовете на Гепи, но дори по тоягата и целия реквизит, където се виждат розетката от Плиска, древни руни и дори най-старата позната писменост – Линеар А и Линеар Б.

 

*Проектът се осъществява със съдействието на Национален фонд „Култура“.

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…