С празничен концерт, посветен на пролетния цикъл от празници на българина, ансамбъл „Тракия“ зарадва почитателите и приятелите на фолклорното изкуство. Събитието се състоя в петък вечерта в Дом на културата „Борис Христов“ при запълнен 50% капацитет на залата, съгласно действащите мерки.

 

Спектакълът „Хубав ден Великден, още по-хубав Гергьовден“, наречен на едноименната народна песен, пресъздаде емоции от песни и танци, които са вълнували нашите прадеди столетия назад във времето. Началото на концерта с танца „Гергьовден“ по хореография на Кирил Дженев и по музика на Тодор Пращаков бе послание за здраве от гергьовденските люлки и веселието на момците и момите преди да се задомят. В музикално-танцовата палитра от 13 произведения публиката се наслади и на „Пролетен момински танц”, пресъздаващ типичните лазарски игри от харманлийско. Зрителите съпреживяха също песни и танци от тракийския, пиринския, северняшкия и добруджанския край. Танцът „Път през Тракия“ по хореография на проф. Даниела Дженева продължи разказа за общуването между момците и девойките. Музикалната тема бе и своеобразен тематичен финал на концерта.

 

„Големите празници винаги са били на почит в нашите традиции, защото те са най-близо до сърцето ни и носят силно чувство на надежда и очакване за по-добри времена. Такъв заряд носят най-вече пролетните празници, когато природата се събужда за нов живот“, споделя художественият ръководител на ансамбъла проф. Даниела Дженева и допълва, че ансамбъл „Тракия“ продължава традицията да представя с концерти българските бит и обреди в навечерието на най-големите празници.

 

Настроението в залата бе показателно че фолклорната музика продължава да вълнува поколенията и днес, а българските ритуали, пресъздадени по автентичен начин, будят интерес дори и у най-младите.

 

Концертът „Хубав ден Великден, още по-хубав Гергьовден“ бе представен за втори път на сцена след премиерата му през 2014-а. Негов пълен запис, излъчен онлайн, бе великденски подарък за всички привърженици на фолклора миналата година по време на първите мерки вследствие на COVID пандемията.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…