Две години след последната ѝ премиера в Русе, оперета №1 за всички времена на Имре Калман - "Царицата на чардаша" ще бъде представена и на пловдивска сцена. На 24 юни 2021г. в Летния театър "Бунарджика" от 20 часа, Държавна опера - Русе гостува в града под тепетата с любимото оперетно заглавие.

 

Режисьор на тази обичана и изпълнена с неподправен хумор, любими мелодии и много страст оперета, е Георги Симеонов, а диригент - Димитър Косев.

 

Изключителна атракция, хрумване на режисьора на спектакъла , ще бъде моментът, когато в първо действие, Цилика и генерала ще пристигнат с ретро автомобил.

 

Колата е модел "Рокни Студебейкърът" от 1930 г. В Икономическата криза през 1928-1932 г.г.  автомобилната фирма на САЩ Студебейкър търпяла големи загуби защото произвеждали огромни и скъпи лимузини, които не се купували. И тогава се намерил  компромис. Пуснали този  модел  Рокни Студебейкър. Същата форма, но много по-малък и с добра цена. Кръстили модела на  американската футболна звезда и впоследствие треньор - Кнут Рокни. Продали 30000 автомобила за три години.

 

Автомобилът е в България от годината на производството му-1933. Участвал е в седем игрални филми. "Изток - запад" с Катрин Деньов. "Последният господар на Балканите" и други, разказва собственикът му Дончо Гърбов от Пловдив. Без неговия голям жест, този атрактивен момент в спектакъла, би бил невъзможен.

 

Иначе, оперетата е пълна с радост, комични ситуации и светски живот. И, разбира се, една всепобеждаваща любовна история.

 

Будапеща и Виена, малко преди началото на Първата световна война: В Музикхале в Будапеща младият Едвин се влюбва в прочутата певица на заведението Силва Вареску. Връзката обаче е немислима поради различното обществено положение на главните герои до момента, когато се разбира,че собствена майка на Едвин преди брака си е била на сцената. Така бащата на Едвин, княз фон Липерт-Вайлерсхайм, се вижда принуден, да се откаже да се съпротивлява на връзката на двамата влюбени.

 

“Царицата на чардаша” има успех в цял свят и се смята за най-разпространеното и известно произведение на Калман. Както в много други оперети на така наречената „сребърна“ ера, така и в „Царицата на чардаша“ музиката се определя от звуците на унгарската родина на композитора.

 

 

Ето и целият състав на предстоящия спектакъл:

 

 

Диригент - ДИМИТЪР КОСЕВ
Режисьор – ГЕОРГИ СИМЕОНОВ
Хореограф – Детелина Кремакова
Сценограф – Валентин Токаджиев
Художник на костюмите – Яна Дворецка
Репетитор – Марияна Захариева
Хормайстор – Стелияна Димитрова-Хернани
Мултимедия и специални ефекти – Стефан Матеев

 

Солисти:
Силва – Теодора Чукурска
Едвин – Борис Луков
Щаси –Даниела Караиванова
Цилика – Андреана Николова
Бони – Добромир Момеков
Фери Бачи – Стоян Стоянджов
Мишка – Стилян Цветков
Княз Леополд – Стефан Пенчев
Генерал Ронсдорф – Красимир Величков
Нотариус – Георги Ганчев
Хор, балет и оркестър на Държавна опера - Русе.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…