Световноизвестният композитор и китарист Арно Дюмон ще изненада меломаните с два концерта в България – на 17 септември в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив и на 19 септември в Камерна зала “България” в София. Арно Дюмон е един от най-ярките и вдъхновени творци на Франция – с концерти в над 65 държави по света.

Арно Дюмон идва в България за първи път по покана и със съдействието на Асоциация за културен обмен Art gallery Constantin, която се ръководи от д–р Константин Николов и съпругата му д–р Елена Радева Николова, семейство на български лекари, практикуващи във Франция от 20 години.

Връзката на Арно Дюмон с България до този момент винаги е била косвена и виртуална.

„Затова тези концерти са ми толкова близки на сърцето и със съпруга ми д–р Константин Николов не щадим време и средства по осъществяването им. Това е история на обич, свещена обич, тази към изкуството, обич, доверие, творчество - без граници“, с вълнение разказа доктор Елена Радева Николова.

Арно Дюмон е професор émérite в четири световни музикални консерватории. Правил е майсторски класове в над 50 страни, а сред тях  Америка, Швейцария, Япония, Германия, Италия и Англия. Той е автор на четири учебника по класическа китара, а като композитор има над 100 класически произведения за соло китара, дуо и ансамбъл, но твори и за хор, филхармоничен оркестър, пиано и флейта.

„Испански нощи“ в Пловдив“ и бляскав рецитал в София

Концертът „Испански нощи“ в Пловдив на 17 септември ще бъде истинско вълшебство, защото в него ще участва Елена Сан Роман - една от малкото жени китаристки, които свирят фламенко. Тя е основателка на група Chicas de Ripas, съчетаваща танц, перкусии и вокал.

В концерта ще участва и пловдивския ансамбъл „Академика“ към АМТИИ Пловдив, който през месец май изнесе голям концерт в катедралата " Sainte Elisabeth de Hongrie" в Париж и успя да впечатли световноизвестния композитор и китарист Арно Дюмон.

В програмата на концерта са включени едни от най-хубавите музикални произведения, създадени през вековете от и за Испания - Исаак АЛБЕНИЦ, Хоакин РОДРИГО, Франсиско ТАРЕГА, Жорж БИЗЕ и други. Танците и хореографията са на Яна Димитрова и Ангел Раков от танцова формация „Тракийски дар“, а водещ на концерта ще бъде актрисата Анна Танчева.

На 19 септември в Камерна зала „България“ в София Арно Дюмон ще представи бляскав рецитал по произведения на Бах, Хендел, Албениц и Родриго.

 „Странното е, че идеята за тези концерти се роди в Испания, а не във Франция. Като арт директор на културната асоциация Art Gallery Constantin France присъствах на отбелязването на стогодишнината на великия испански хореограф и танцьор Антонио Руис Солер в Националния балет на Испания. Именно там се свързахме с Елена Сан Роман, която не е само възпитаник на Арно Дюмон, но и споделя живота му.

През май месец се видяхме в Париж, защото ги поканих на организирания от нас концерт на пловдивския китарен ансамбъл "Академика" от АМТИИ Пловдив. Той се проведе в Катедралата " Sainte Elisabeth de Hongrie" и бях щастлива от оказаното внимание и присъствието на Арно и Елена на този концерт. Когато разговарях с тях, разбрах, че Арно Дюмон, въпреки огромната си известност и изнесени концерти по цял свят, именно в 65 държави, никога не е бил точно в България. В първия момент почти се засрамих, но по най–естествен начин професор Стела Митева Динкова, ръководител на ансамбъла и аз възкликнахме в един глас "Ами заповядайте! ". Фиксирахме първата удобна за всички дата, през септември“, разказа доктор Елена Радева Николова, арт директор на културната асоциация Art Gallery Constantin France.

Арно Дюмон превръща в музика всичко, включително и ковид

Световноизвестният композитор и китарист казва, че не се плаши от Ковид и допълва „Аз го превърнах в музика“.

Доктор Елена Николова подчертава, че Арно Дюмон превръща в музика всичко, до което се докосне.

„Арно Дюмон не е просто световно известен китарист и композитор. Той е много над това. Наричан е une des personnalités les plus fascinantes de la scène française et mondiale, опитвах се да преведа това "fascinant", една от най–ярките личности на днешната музикална сцена във Франция и света. Смятам, че най–подходящият превод е ВЪЛШЕБНА личност, която не се раждат всеки ден. Той не е някакъв намусен схоластичен професор, апропо émerite в три френски университета, композитор, създал над 1000 музикални произведения, издал 4 учебника по китарно изкуство. Не е само виртуозен китарист и брилянтен педагог, хроникьор, преводач.

Той е всичко това и много повече. Еклектичен, хуманен, харизматичен, той превръща в музика всичко, до което се докосне. Свири на няколко инструмента и има органичната потребност да твори музика по всяко време на денонощието, вдъхновен от цялото многообразие на днешния свят. Той е универсална, широко скроена личност, с безмерна обща култура, отворена система, магьосник за публиката си, един безкраен източник на обаяние и талант“, споделя доктор Елена Радева Николова.

Тя не пропуска да отбележи, че организаторите и изпълнителите са ваксинирани, а това развързва ръцете да подготвят турнето.

Двата концерта, в Пловдив и София, ще са истински празник за меломаните, още едно доказателство, че границите и предизвикателствата лесно се преодоляват, когато се говори на един език – този на свещената обич към изкуството.

Асоциация за културен обмен Art Gallery Constantin

Интернационалната асоциация за културен обмен Art Gallery Constantin France e създаена през 2011 година в Сенлис, Франция. Тя се ръководи от д–р Константин Николов и съпругата му д–р Елена Радева Николова, семейство на български лекари, практикуващи във Франция от 20 години.

В самото начало асоциацията съществува под формата на галерия, в която представят свои творби френски и български художници и фотографи. Предметът на дейност на асоциацията е културния обмен между държавите в Европа.

Дейността през годините се разширява и обогатява, работят в областта на музикалния спектакъл, организират освен изложби и концерти, рецитали, арт форуми, симпозиуми и майсторски класове. Намират вдъхновение в изкуството, за да бъдат добри лекари в практиката си, а качествата и уменията от медицината допринасят за поливалентния подход и добрата координация във всяка арт проява.

Доктор Константин Николов и доктор Елена Радева Николова споделят:

Ние подаваме ръка на всеки артист в беда, без значение на неговия произход, раса, сексуална ориентация, на всеки млад талант в развитие... и на всяко страдащо същество.

Единствената ни мотивация е любовта. Непоклатимата обич към и от нашите артисти. Това е безпрекословно доверие в няколко посоки. Възторгът на публиката след поредния концерт или изложба храни душите и сърцата ни. Дава ни огромна душевна сила в трудната лекарска професия. Това са свещени връзки, които ни държат живи, безусловно и безмерно.

Защото знаем, по-добре от всеки друг, колко определящо е състоянието на духа за доброто физическо здраве.

Защото единствената следа от нашето съществуване на тази земя, е изкуството, а благосъстоянието и процъфтяването на културата, е характерно за всяко прогресивно общество.

Повече за Асоциацията можете да видите ТУК.

Арно Дюмон

Завършва специалност класическа китара в Париж в класа на прочутия Алберто Понсе, като се усъвършенства по–късно в Испания при Емилио Пухол и Нарцисо Йепес , в Англия при Джон Уилиямс, във Франция при Жан Пиер Гезек и Морис Охана. По лична покана на великата Надя Буланже той преподава в Американската консерватория във Фонтенбло.

Арно Дюмон е почетен професор émérite hors classe по китара в Консерваториите в Париж, Кретей и Еврьо, в Католически институт в Париж. Като педагог, той създава четири учебника по китарно изкуство.

Дюмон е автор на над 100 класически произведения за соло китара, дуо и ансамбъл, но твори и за хор, филхармоничен оркестър, пиано и флейта. Негови сакрални произведения (меси, реквием, мадригал) са изпълнявани в Eglise de la Madeleine в Париж, и в катедралите в Реймс, Руан, Еврьо, Лаон.

Издал е над 16 собствени диска с камерна музика, концерти, рецитали, електроакустична музика, дуо с фламенко китаристи. Само за класическа соло китара е създал 24 прелюда, 36 етюда, 7 сонати и 6 концерта.

Като изпълнител е отличен с Голямата награда на Радио Франс интернасионал, конкурса "Гаудеумус", конкурса "Ямаха" в Токио, а като композитор – с първа награда на Guitar Fondation of America и на Фондация „Менухин“. Почетен член на Консерватория „Рахманинов“ в Москва. Организирал е майсторски класове в над 50 държави - Америка, Швейцария, Япония, Германия, Италия, Англия. Автор е на хроники в Le Monde, Libération, La lettre du Musicien, France- musique. Композирал е музиката на филмите на Карлос Саура, Ги Кернер, Жан Луи Бертучели.

Елена Сан Роман:

Елена Сан Роман e родена във Франция, но родителите й са испанци. Тя е една от малкото жени–майсторки на фламенко китара в света. Специализирала е класическа китара в Нормандия при проф. Арно Дюмон, който насърчава таланта й и я ориентира към родната й фламенко музика. Елена получава стипендия от реномираната Фондация Cristina Heeren в Севиля и се усъвършенства при големите майстори на китарното изкуство като Rebollar, Cortes, Barragan. Основателка на група Chicas de Ripas,съчетаваща танц,перкусии и вокал. Понастоящем Елена Сан Роман живее между Севиля и Париж.

Ансамбъл „Академика“:

Нашият китарен ансамбъл „Академика” е създаден през 1997 година. Наименованието на ансамбъла е по идея на студентите, които участват в него. Художествен ръководител на ансамбъла от основаването му до днес е Стела Митева-Динкова – доц. д-р в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Отличен е със седем първи награди на международни конкурси, като е гастролирал в Сърбия, Гърция, Великобритания, Полша и Франция.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…