Калоян Куманов събира Шопен и Бетовен, в компанията на Стунджи, Миро Турийски и Миро Иванов

И в музиката, както в свободните борби, правилото е, че няма правила. И с пълната си творческа борбеност четирима виртуозни музиканти изпълняват това анти правило, превръщайки го в стандарт. Резултатът е „Вековна рапсодия“- втория сингъл от „Калоян Куманов проджект“, който доказва, че прогресив рок може да звучи и с акордеон, а мелодия може да бъде хит, дори и без водещи вокали.

„Вековна рапсодия“ пристига почти година след като Калоян Куманов разби музикалните стереотипи с неговата Leyenda, създадена по мотиви от вечната класика на Албенис. „Сега съм събрал три епохи- разказва Куманов- романтизъм от Шопен, класицизъм от Бетовен и модернизъм в онази част, която е композирана и аранжирана специално за този проект.“

Самият Калоян изгражда музикалната линия, като в аранжимента се включва и Мирослав Турийски-пиано. За да се затвори нотния кръг, в екипа влиза отново Стоян Янкулов-Стунджи-ударни и Мирослав Иванов- китара. Музикалният отбор снима видеото към „Вековна рапсодия“ в мистична гора около Хисаря, а усещането за артистична тайнствност добавя образа на актрисата Божана Мановска и… още една специална героиня, заради която всички кадри са заснети през нощта.

„Много държах в клипа да е снимана тя… Луната! – споделя Калоян Куманов- В крайна сметка тя е в главната музикална роля, тъй като „Вековна рапсодия“ е изградена освен по мотиви от Шопен и по моменти от „Лунната соната“ на Бетовен.“

Калоян пренася класиката в своето произведение избирайки по-малко познатото, но не по-малко стойностно трето действие от класиката на Бетовен и резултатът е изненадващ.   

„Вековна рапсодия“  е втория сингъл от тематичния проект на Калоян Куманов, в който музикантът представя класически произведения откроявайки се със свой собствен стил и почерк. Мелодиите Калоян  пресъздава с акордеон, а виртуозните му изпълнения нареждат българина сред най-популярните музиканти в Европа, които боравят със своя инструмент отвъд нормите на очакваното.  

Калоян Куманов - от малкото акордеонисти в Европа, виртуозно изпълняващи класически произведения на акордеон.

Роден е в Добрич, но завършва АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ - Пловдив.

След дипломирането си в България е приет в Държавния университет на Барселона, където специализира музикална педагогика и дирижиране в класа на прочутия испански диригент Едмонт Елгстром и д-р Роса Мария Жирбао (президент на каталунската асоциация за доценти, професори и музикални педагози).

Калоян Куманов свири на изключително ценен The Bugari Armando - акордеон.

В родината на коридата и фламенкото Калоян става coлиcт и пъpви aĸopдeoн нa aĸopдeoнния opĸecтъp нa Caбaдeй – Бapceлoнa, c диpигeнт Mигeл Анxeл Maecтpo. В този състав българинът гастролира не само из цяла Испания, но и на сцени като тази на „Музикалният театър на Менделсон“ или “Йохан Бах Хале“ в Лайпциг. 

Преподавател е по акордеон, пиано, солфеж и хор в консерваторията Liceu (Лисеу) в Барселона. Възпламенява своите ученици като пpeпoдaвaтeл пo aĸopдeoн и бaлĸaнcĸa мyзиĸa в мyзиĸaлнaтa шĸoлa „Opфeo Гpacиeнc“, както и в мyзиĸaлнa aĸaдeмия нa остров Meнopĸa, ĸъдeтo e и пъpви диpигeнт нa aĸopдeoнния opĸecтъp.

Зарязва преуспяваща кариера в Испания, за да се завърне в екзотичната България и да прави музика в родината си. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…