Интриги, жестока Инквизиция и невъзможна любов в“Дон Карлос” с Камен Чанев

Кралският двор на Испания се мести в Пловдивска опера с новото заглавие в афиша – „Дон Карлос” от Верди. Постановката е поредната от сезона „Големите драматурзи в операта – Верди, Шекспир, Шилер и Юго”. На 7 февруари от 19 часа пловдивчани ще се насладят на изпълнението на световния тенор Камен Чанев и на ученичката на Гена Димитрова - сопраното Елена Баръмова. В спектакъла участват още Елена Чавдарова и Ивайло Джуров, а диригент е Диан Чобанов.

Верди дълго време замисля създаване на опера по драмата на Шилер „Дон Карлос”. Историческата драма е изпълнена с дворцови интриги и действията на жестока Инквизиция на фона на една невъзможна любов. Съдържанието на операта разкрива конфликтите в живота на Дон Карлос - принц на Астурия, след като неговата годеница Елизабет Валоа е омъжена за баща му Филип ІІ - крал на Испания, като част от мирния договор за прекратяване на италианската война от 1551-1559 между Хабсбургите и Валоа.

Постановката на „Дон Карлос” е посрещана с овации в цяла Европа. Спектакълът е игран на Фест шпиле в театъра на Караян в Залцбург, в зала Аудиториум в Испания и в редица други престижни оперни театри. Декорът има актуална и модерна визия, а режисьорската концепция на доц. Нина Найденова се фокусира на личния затвор на всеки от нас, където зад решетките стоят властта, политиката, религията, любовта и омразата. Постановката „Дон Карлос” бе представена на летния фестивал Opera Open с адаптирана сценография за Античния театър, а сега зрителите ще могат да се насладят на оригиналния  художествен замисъл.

Билети за операта „Дон Карлос” със специалното участие на Камен Чанев се продават на касата на Концертна зала, в Билетен център пред Общината и онлайн в eventim.bg.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…