Фестивалът за улични изкуства 6Fest продължава с циркови моноспектакли на 30 юни, 1 и 2 юли. 13-ото издание на 6Fest (ШестФест) се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и Министерство на културата и е част от Културния календар на града. Входът за събитията е свободен.

 

Събитията на 30 юни ще се проведат на откритата сцена на бул. “Марица”. От 19:00 ч. ще видим Маргарита Костова в импровизираната клоунада “Улица Радост”. Актрисата завършва „Актьорство за куклен театър” в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” и театрална режисура в Югозападен университет „Неофит Рилски”. Има номинация за наградата “Икар” 2020 в категорията “Постижение в кукленото изкуство”. От 20:00 ч. на сцената ще гледаме “Илюзии с Маг Русев”. В това улично клоунадно представление ще се сблъскате с неволите на един фокусник. Илюзията може да бъде изненадваща, не само за зрителите, а и за тези, които я създават. В ролята е Даниел Русев, част от трупата на Театър „Хамелеон“ (Пловдив). Вечерта ще завърши с циркови номера на Радослав Стойнов (Маг „Бамбини“).

 

Програмата на 1 юли започва в 11:00 ч. на Виенския павилион в Цар Симеоновата градина. Ще гледаме моноспектакъла на Театър „Метаморфози“/ “Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи” “Червеният нос”. Това е историята на едно червено топче, което въпреки че е малко по размер и съвсем непрактично, може да донесе много усмивки в моменти, когато на никого не му е до смях. Идеята идва от червения нос на медицинския клоун. В ролята влиза Ива Лапатова, една от създателките на Театър „Метаморфози“. Тя завършва специалност Театър на движението – пантомима в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Заедно с  Янита Кирова създават проекта „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“, в рамките на който посещават детски отделения и отделения за възрастни в болници и чрез средствата на смехотерапията клоуните повишават тонуса на пациентите. Янита и Ива са полуфиналисти в социалната инициатива „Промяната“, получават номинация в проекта на Дарик радио „40 до 40“. Веднага след моноспектакъла от 11:30 ч. по алеите на Цар Симеоновата градина ще видим на кокили Момчил Маринов. Той се занимава с театър още от 90-те години. Обучавал се е в театрални работилници в Италия (1989 г.), САЩ (1993 г.), Полша (2004 г.) и др. Участва във фестивали от 90-те години насам в България, Корея, Холандия, Индия, Франция и др. От 18:00 ч. Момчил Маринов ще се превъплъти в жива статуя на главната ул. “Княз Александър І” на пресечката й с ул. “Патриарх Евтимий”.

 

Програмата на 6Fest на 1 юли продължава пред входа на подлез „Археологически“ на ул. “Патриарх Евтимий”. От 18:00 ч. Радослав Стойнов ще представи свои циркови номера, а от 19:00 ч. е и неговият моноспектакъл “Летящият Бамбини”, в който артистът ще покаже различни циркови умения като клоунада, сценична магия, манипулация на бухалки, футболна топка, чадър, жонглиране с ножове върху моносайкъл (високо колело на една гума). Маг „Бамбини“ е един от младите независими циркови артисти у нас и едно от познатите лица на уличния цирк в Пловдив. От 20:00 ч. ще гледаме цирковия моноспектакъл на Филип Хараланов – едно от известните имена в съвременния български независим цирк. Занимава се с огнени представления над 20 години, а от почти 10 години и със съвременен цирк. Част е от трупата “Нов цирк”, преподава жонглиране, въртене на пой и визуална манипулация в “Цирков център” – София.

 

В последния фестивален ден на 6Fest 2 юли събитията ще се проведат на площад “Гроздов пазар”. От 18:00 ч. започва мултижанровият моноспектакъл на Дарио Табаков (Dario Bulgario) “Сюита”. Представлението съчетава елементи на театър, танц, цирк и музика. Дарио Табаков е основател на цирковата формация “Combino Project“ (София, Пловдив). Творческата биография на Дарио включва участия във фестивали у нас и в чужбина (Германия, Австрия, Франция, Белгия и др.). От 18:30 ч. ще видим отново Радослав Стойнов (Маг „Бамбини“) с циркови номера, както и Момчил Маринов, този път в ролята на мим.

 

Повече актуална информация може да следите във Facebook събитието 6Fest Plovdiv 2023 XIII – Фестивал за улични изкуства https://www.facebook.com/events/1341829803348360/.

 

ПРОГРАМА

 

30 юни 2023 г.

 

Открита сцена на бул. “Марица” 140

 

19:00 – 19:45 ч.

 

Маргарита Костова

 

“Улица Радост” – импровизирана клоунада

 

20:00 – 20:30 ч.

 

Даниел Русев (Театър „Хамелеон“)

 

„Илюзии с Маг Русев“ – клоунадно представление

 

20:30 – 21:00 ч.

 

Радослав Стойнов (Маг „Бамбини“)

 

Циркови номера

 

1 юли 2023 г.

 

Виенски павилион, Цар Симеонова градина

 

11:00 – 11:30 ч.

 

Театър „Метаморфози“/ „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“

 

Моноспектакъл “Червеният нос”

 

11:30 – 12:30 ч.

 

Момчил Маринов

 

Артист на кокили

 

Ул. “Княз Александър І” на пресечката й с ул. “Патриарх Евтимий”

 

18:00 – 20:00 ч.

 

Момчил Маринов

 

Жива статуя

 

Ул. “Патриарх Евтимий” 12, пред вход на подлез „Археологически“

 

18:00 – 18:45 ч.

 

Радослав Стойнов (Маг „Бамбини“)

 

Циркови номера

 

19:00 – 19:35 ч.

 

Радослав Стойнов (Маг „Бамбини“)

 

Цирков моноспектакъл

 

20:00 – 20:25 ч.

 

Филип Хараланов

 

Цирков моноспектакъл

 

2 юли 2023 г.

 

Площад “Гроздов пазар”

 

18:00 – 18:30 ч.

 

Dario Bulgario

 

Моноспектакъл

 

18:30 – 19:15 ч.

 

Радослав Стойнов (Маг „Бамбини“)

 

Циркови номера

 

18:30 – 19:30 ч.

 

Момчил Маринов

 

Мим

148 comments

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…