От началото на месец май до 20-ти юни, в Европейска столица на Културата 2019 г. - град Пловдив, ще се проведат „златни“ дни на българското изкуство и знание. В Дом на културата „Борис Христов“ ще се проведат едни от най-популярните оперни, балетни спектакли и концерти, а посетителите ще бъдат посрещани с изложба, която разкрива, че златото не е от земята.

Повече от месец във фоайето на културния дом ще бъдат разположени тридесет и две инфографики, които „разказват“ историята и любопитни факти около най-ценният метал на планетата. Според научни доказателства златото идва от Космоса чрез метеротити, което е причината изложбата да носи името „Златото не е от земята“. Част от темите на инфографиките са – кое е най-голямото находище на метала в света, как се изпълнява добивът, история на разменните средства в различните страни, кога са създадени първите пари, как се появяват банките, защо се инвестира в метала днес и др. Изложбата се организира от “Тавекс България“, съвместно с Държана опера – Плодив и Дом на културата „Борис Христов“.

Почерпили ценни знания за златото, превърнало се в безсмъртен символ на цивилизацията и един от основните културни феномени на човечеството, посетителите на Дом на културата „Борис Христов“ ще се насладят и на шедьоври в оперното изкуство. Част от спектаклите ще бъдат „Любовен еликсир“ на Г.Доницети (9-ти май), „Тоска“ на Дж.Пучини (13-ти май), Пучини гала: Бохеми и Пеперуди (15-ти май), „Пепеляшка“ – балет от с.Прокофиев (16-ти май), Церемония по връчване на "Награди Пловдив" и други.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…