Предпоследната празнична вечер на 51-ия Международен фестивал на камерната музика – 19 юни, петък – е празник за ценителите и на класиката, и на джаза. От 20 часа в Етнографския музей е концертът в две части под мотото „Класика и джаз“. В първата част популярни песни от Дж. Гершуин, Д. Елингтън, К. Портър ще бъдат интерпретирани от големия Антони Дончев (пиано) и ярката вокалистка Лилия Илиева. 

Отдавна Антони Дончев не се свързва единствено с триумфа на „Акустична версия“ по световните сцени и джаз фестивали. Знайно е, че паралелно с работата си с „Акустична версия“ артистът реализира проекти със световноизвестни музиканти. Ценен е и като соло пианист, а също и като композитор на филмова и театрална музика, отличаван с не една и две награди. Има издадени компактдискове от BMG, Балкантон, Sony Music, Polysound, Kuker Music и др. 

Лилия Илиева прави певческия си прощъпалник, когато е на 3 годинки, а днес – след обучение в холандската консерватория „Принц Клаус", концерти с известни джаз музиканти в Холандия, Германия и Испания – вече се занимава и с вокална педагогика, и с композиция. Кратката, но наситена с творчески събития биография на Лилия включва още собствен квартет, с който изпълнява свои композиции и аранжименти на джаз стандарти, фолк-джаз проекта "Songs Of Aeon", свързан с българските й корени, вокалната група "Acapella" в Барселона, където живее. Работи над нови проекти, които включват български и чуждестранни изпълнители.

Във втората част на концерта Сакс квартет ГОРИ ще изпълни малка част от богатия си репертоар, характеризиращ се с музикални произведения от различни епохи, стилове и жанрове – от старите майстори до съвременните български и чуждестранни композитори. Ще прозвучат  творби от Й. С. Бах, Й. Щраус-син, Е. Сати, С. Рахманинов, С. Прокофиев, Кр. Кюркчийски, В. Бележков.

Създадената през 2008 г. уникална формация включва професионалните музиканти Горан Ташев (алт саксофон), основател на квартета, който работи в Софийски духов оркестър; Явор Гайдов (сопран саксофон) – в ДМТ „Стефан Македонски”; Димитър Бакърджиев (тенор саксофон) – в оркестър към Столична община; и Атанас Хаджиев (баритон саксофон), който е в състава на Биг Бенда на БНР.

На 20 юни  (събота), в 20:00 часа, в Етнографския музей, 51 Международен фестивал на камерната музика ще бъде тържествено закрит с високласен  сонатен концерт. В изпълнение на гастролиращото от САЩ дуо Кеворк Мардиросян (цигулка) – Лий Филипс (пиано) ще прозвучат произведения от Ц. Франк, Й. Брамс, Кл. Дебюси.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…