В седмицата на ученическата ваканция Опера Пловдив представя премиерно „Магьосникът от Оз” – мюзикъл за цялото семейство в стила на Бродуей. Историята от Л. Баум ще оживее на 5 февруари (петък) в Дом на културата от 18:30 часа.  След „Човекът от Ла Манча” това е вторият световен мюзикъл, за който Опера Пловдив закупува лицензни права.  Хитовата продукция е с музиката и текстовете на едноименния филм на MGM, който в последствие е адаптиран за сцената на Royal Shakespeare Company.  Авторите на музиката са Харолд Арлън и Е. И. Харбърг, а на музикалния съпровод - Хърбърт Стотарт. Мюзикълът е останал в историята с една от най-известните песни – „Somewhere Over the Rainbow”в изпълнение на Джуди Гарланд. Хитът е отличен с Оскар и е обявен за най-великата филмова песен в света от Американския филмов институт.  Българският превод на „Магьосникът от Оз”  е дело на Харалампи Аничкин.

Постановката на доц. Нина Найденова следва формулата на Бродуей – множество красиви декори и мултимедийни ефекти от сценографа Салваторе Лиистро, безброй бляскави костюми от художника Николина Костова – Богданова и забавна хореография от Боряна Сечанова в продължение на два часа и половина. На сцената вилнее истинско торнадо, вали сняг, бързо изникват паяжини, цъфтят макове и властват зли вещици. Специално за „Магьосникът от Оз” в  Пловдив пристига допълнителна аудио-визуална техника, за да се сътворят всички сценични вълшебства. За продукцията е организиран и кастинг за куче-актьор в ролята на Тото.

Мюзикълът като формат е подходящо забавление за цялото семейство. Историята за Дороти и нейните приятели може да бъде широко възприета -  и като безобидна книжка и филм за деца, но и като философски разказ за „търсенето” с много закодирани послания за възрастните.  Централните роли се изпълняват от солисти на Музикалния театър „Стефан Македноски”, а в постановката участват оркестър, хор и балет на Държавна опера – Пловдив. Премиерата на 5 февруари е от 18:30 часа, а представлението на 27 февруари (събота) е от 11 часа.  За  „Магьосникът от Оз” Опера Пловдив предлага и ФАМИЛЕН БИЛЕТ с отстъпка и намаления за групови посешения на ученици на касата на Концертна зала. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…